the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. MCK Architects
  6. 2015
  7. W House / MCK Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

W House / MCK Architects

  • 18:00 - 26 February, 2018
W House / MCK Architects
© Richard Glover
© Richard Glover

© Richard Glover © Richard Glover © Richard Glover © Richard Glover + 27

  • Architects

  • Location

    Sydney, Australia
  • Lead Architects

    Mark Cashman, Rowena Marsh, Sam Gleeson
  • Area

    800.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

    • Structural Engineer

      Simpson Design Associates
    • Landscape Architect

      360 Design
    • Interior Designer

      MCK Interiors
    • Hydraulic Engineer

      ITM Design
    • Heritage Consultant

      Urbis
    • Planning Consultant

      Mersonn
    • More Specs Less Specs
    © Richard Glover
    © Richard Glover

    Text description provided by the architects. An inner-city warehouse in Sydney with various past lives as an auto-garage, factory for a glass decorator and bachelor pad is reimagined as a family home. Vertical stacking of the residential spaces in a restricted urban setting envisages an alternate typology for the 21st-century family home, replacing the horizontal spread seen in suburban development. The owners had a ‘citychange’, so to speak, where they moved from a leafy beach suburb to a dense and gritty inner-city suburb. W House revels in the site opportunities on offer, with a double height internal void complementing an external courtyard of similar dimension, providing extended views to Sydney’s CBD and beyond with secure containment and private space.

    © Richard Glover
    © Richard Glover

    The biggest design challenge was the street façade, which had to step back from the street and recede to allow prominence to the heritage-status warehouse façade and meet the local authority’s concerns and controls. There is a journey from street to roof terrace, reinforced by the staircase that is focal and pivotal in its articulation and explanation of the interior. The courtyard connects and engages with the interior spaces, and creates a sense of containment and peace. A double-height guillotine window allows a seamless transition from the inside to out, connecting the courtyard and the living room.

    W House / MCK Architects, © Richard Glover
    © Richard Glover
    Section A
    Section A
    © Richard Glover
    © Richard Glover

    An engagement with the peeled back layers of factory and warehouse heritage creates a dialogue with white, floating and mirrored abstract forms. The monochromatic approach is reflecting MCK Architects’ philosophy that the architecture should be about form and space, forming a backdrop for the ‘colour’ of the inhabitants and their family life. In this case, it also allows the warehouse fabric to be legible, sometimes contrasting, other times complementing. The one splash of colour occurs in the basement where the rumpus room is located. The streetscape is urban. The building is located in Sydney’s Surry Hills, an inner-city suburb with the working-class background that has been gentrified over the years.

    © Richard Glover
    © Richard Glover

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "W House / MCK Architects" 26 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889416/w-house-mck-architects/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.