the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Greece
  5. RS Sparch
  6. 2016
  7. House in a Garden / RS Sparch

House in a Garden / RS Sparch

  • 02:00 - 21 February, 2018
House in a Garden / RS Sparch
House in a Garden  / RS Sparch, © Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos

© Yiorgis Yerolymbos House in a Garden  / RS Sparch House in a Garden  / RS Sparch House in a Garden  / RS Sparch + 35

  • Architects

  • Location

    Athens, Greece
  • Architect in Charge

    Rena Sakellaridou
  • Area

    240.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Collaborators

    Niovi Tsompikou and N. Apergis, S. Cherouvim, I. Kloni
  • Structural Engineering

    G. Karambelas
  • Mechanical and Electrical Engineers

    P. Chatzimpailos - Technoico
  • Lighting Consultant

    I. Skafida - Gravani
  • Construction

    A. Moustakas - Gipsometal S.A.
  • Project Supervision

    G. Karambelas
  • More Specs Less Specs

The story: A house in a mystical garden in a dense urban setting.

When the client came to the office he talked about a house in a garden for him and his son. We talked about the garden, about the many trees already there. Would it be possible to keep the palm tree? We talked about the house. It would have to be small. But he would need a corner to listen to music, and lots of light coming from all sides.

© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos

This is a house in a secret garden, a house in its own world, open to nature, even though surrounded by the dense urban fabric of Athens. Hidden behind the trees, the house accepts the garden, it integrates its colors, its shadows, its changing over time. A linear pool accentuates geometries. The garden enters the house through the windows, connects the front to the back. Nature is dominant.

© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos

The house consists of a concrete base and a white, metal-structure ‘beam’, a linear projecting ‘bridge’ that balances on the base, its folded ends open to the view. In a clear distinction between more public and private areas, the base houses the living areas while the white ‘bridge’ houses the bedrooms. Opening up to both sides the interior allows views of the garden to flood the interior. The program is simple: living room and kitchen on the ground floor, two bedroom-suites on the upper floor that open up to the green roof, and gym, guest room and utilities placed in the basement. A black metal staircase connecting all three levels evolves like a geometric ‘flower’ and becomes a point of reference. The two main floors are visually connected through a glass floor, while a skylight on top brings natural light in.

Section
Section

White walls for the owners’ collection of paintings, wooden floors, black aluminum window frames, black metal and transparent glass, a revolving mirror door that separates the livingroom from the kitchen. Reflections, unexpected views of the garden through a horizontal slit on the concrete structure, another one for the kitchen, the view of a tree framed by a square window in the livingroom. Untreated reinforced concrete with visible the marks of the formwork for the main structure, thermal plaster on the white ‘beam’ of the upper floor and the almost black cube of the kitchen. A galvanized steel door and fence hides the building from the street. The house can now surrender to the garden.

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in a Garden / RS Sparch" 21 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889348/house-in-a-garden-rs-sparch/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.