the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. Angola
  5. PROMONTORIO
  6. 2016
  7. Lubango Centre / PROMONTORIO

Lubango Centre / PROMONTORIO

  • 00:00 - 21 February, 2018
Lubango Centre / PROMONTORIO
Lubango Centre / PROMONTORIO, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 30

  • Architects

  • Location

    Rua 14 de Abril, Lubango, Angola
  • Lead Architects

    Paulo Martins Barata, João Luís Ferreira, Paulo Perloiro, Pedro Appleton e João Perloiro
  • Area

    5800.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The peace and prosperity brought by the end of the Angolan civil war witnessed the beginning of development and urban reconstruction. At first exclusively in Luanda, it has gradually extended to hinterland cities such as Lubango, capital of Huila district. This small town, founded in the early 20th-century, is one of the main references to Portuguese colonial urbanism in Africa. This mixed-use building is set in a consolidated area, next to the main square and surrounded by a few remaining buildings of Portuguese modernist legacy, some of which of remarkable quality, although much dilapidated.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

With 9-storey, the building includes residential, offices and shops served by a common access and underground parking.  On the ground floor, a sheltered and cross-ventilated open gallery generates a shaded and fresh space, allowing direct access to the shop fronts, to the residential and offices lobbies, and to a small backyard coffee-shop terrace. Above ground-level, there are, respectively, 4 levels of offices, 3 levels of single-storey apartments and, in the last 2 levels, duplex units, including variants of double-height studios to 3- bedroom units. The roof terrace accommodates residents’storage rooms, laundry services and technical areas.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The construction concept is based on a principle of robustness that should enable this solid and simple building to guarantee comfort, durability and low maintenance.  The module of recessed balconies provides the natural shading resulting from its depth, in addition to an accessible and ventilated façade technical compartment.  The massiveness of the masonry walls is interrupted by the datum of concrete slabs, which function as a continuous lintel.  This tectonic expression is reinforced by the materiality of the brickwork laid in ‘soldier-and-stretcher’ courses, evocative of the rich textures and colours of African rammed earth and pottery.

Floor Plan 4
Floor Plan 4

Finally, the stratification of this materiality is emphasized by the white paint on concrete lintels and bronze aluminium window frames.  Anticipating a long period until the adjacent properties are built, along with the northwest and southeast windowless facades, we have chosen to maintain the same masonry with a brickwork composition similar to the main facade.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lubango Centre / PROMONTORIO" 21 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889336/lubango-centre-promontorio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.