the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Extension
  4. Mexico
  5. LANZA Atelier
  6. 2016
  7. L Residence / LANZA Atelier

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

L Residence / LANZA Atelier

  • 11:00 - 20 February, 2018
  • Translated by Guilherme Carvalho
L Residence / LANZA Atelier
L Residence / LANZA Atelier, © Onnis Luque
© Onnis Luque

© Onnis Luque © Onnis Luque © Onnis Luque © Onnis Luque + 25

  • Architects

  • Location

    Valle de Bravo, State of Mexico, Mexico
  • Architect in Charge

    Isabel Abascal, Alessandro Arienzo
  • Design Team

    Alejandro Márquez, Jéssica Hernández
  • Area

    58.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photograph

    Onnis Luque
© Onnis Luque
© Onnis Luque

Text description provided by the architects. The project of L residence derives from the need to create a new connection to the dormitories of an existing dwelling in the Valle de Bravo, in a beautiful natural environment. Until now, the houses were accessed through the other ones, so the owners did not feel comfortable inviting friends since they could not offer them a certain intimacy. The initial project also included a new independent two-floors volume that operated as an apartment with living room, bedroom, bathroom and a small kitchen.

© Onnis Luque
© Onnis Luque
© Onnis Luque
© Onnis Luque

We proposed to solve both with a single element. A curve that connected the old house and the new volume forming a new circulation, a path that is compressed and expanded as it is traveled. The intersection of this line with the preexistence provided a lateral access to the residence and, therefore, some internal changes in the disposition of the dormitory and bathroom that were totally reformulated. Here, locally produced materials were used to reformulate them in a contemporary way.

Floor Plan 0
Floor Plan 0

Finally, the autonomous volume was postponed and it was decided to build only the connection. Somehow the project was reduced to a corridor on inclined planes. And that seemed even more interesting.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

Recall the words attributed to Alejandro de la Sota: the architect always gives hare per cat. In Fabrizio, Spain, there is a saying: "to give a cat for a hare", since during the civil war it was served a boiled cat saying that it was a hare (which, since then, means to deceive someone to give something worse than the person is buying). This phrase, therefore, means just the opposite: giving hare per cat is giving someone something better that is being bought.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

We reflect on how the new communication needs between environments have been changing, throughout history, the basic design of a house. And in how a program normally undervalued, such as a simple circulation, can become much more, as the stairs of Spain Square in Rome, for example.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

This new space introduces, on the one hand, a new vanishing point and a new flow logic in the former residence. On the other hand, it is an experience, fundamentally through the light treatment with the use of skylights that value the textures of the brick. This suggests a moment to contemplate the exterior, the garden, from a semi-interior which, being on a slope, opens outwards in different ways.

Section
Section

Thus, we create a second facade for the residence that disconnects from the original, with the memory of the first curve drawn, to allow many things to happen between them.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
LANZA Atelier
Office
Cite: "L Residence / LANZA Atelier" [Casa L / LANZA Atelier] 20 Feb 2018. ArchDaily. (Trans. Carvalho, Guilherme) Accessed . <https://www.archdaily.com/889234/l-residence-lanza-atelier/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.