the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Raulino Silva
  6. 2017
  7. Touguinha House / Raulino Silva

Touguinha House / Raulino Silva

  • 05:00 - 25 February, 2018
Touguinha House / Raulino Silva
Touguinha House / Raulino Silva, © João Morgado
© João Morgado

© João Morgado © João Morgado © João Morgado © João Morgado + 35

  • Architects

  • Location

    Vila do Conde, Portugal
  • Team

    Raulino Silva, Cátia Sampaio, Daniela Amorim, João Mendes
  • Area

    300.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© João Morgado
© João Morgado

Text description provided by the architects. The small property, with an accentuated slope on the topography, is located in the main street of Touguinha, a small village in the north of Portugal. On site, there are houses on both sides of the plot terrain, an old stone wall at the back and, at the front, there are some crop fields with a small grove in the middle.

© João Morgado
© João Morgado
Sections + Elevation
Sections + Elevation
© João Morgado
© João Morgado

The implantation of the house meets the street lineup of the surrounding houses and allows the lateral access on the north side of the property for the footpath and the driveway. In the backyard, we decided to demolish the existing sheds and to recover the old stone wall, a typical feature of the region.

© João Morgado
© João Morgado

In the lower floor, which occupies about half of the implantation, we have the garage, the technical area, the laundry room and the main entrance with the stairs to the upper floor, which is lit by the patio.

1st Level Plan
1st Level Plan
2nd Level Plan
2nd Level Plan

Upstairs, there is a central aisle that separates the social area of the house and the bedrooms area, accentuated with small balconies on each end.

© João Morgado
© João Morgado

Facing the street there are three bedrooms with a shared balcony, one of which is a suite with a private bathroom. To the posterior zone, connected to the backyard, we have the kitchen and the living room, spaces which are extended to the outdoors through the deck area.

© João Morgado
© João Morgado

View the complete gallery

About this office
Cite: "Touguinha House / Raulino Silva" 25 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889163/touguinha-house-raulino-silva/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.