the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. teeland architects
  6. 2017
  7. Tinbeerwah House / teeland architects

Tinbeerwah House / teeland architects

  • 17:00 - 15 February, 2018
Tinbeerwah House / teeland architects
Tinbeerwah House / teeland architects, © Jared Fowler
© Jared Fowler

© Jared Fowler © Jared Fowler © Jared Fowler © Jared Fowler + 16

  • Architects

  • Location

    Noosa Shire, Australia
  • Architects in Charge

    David Teeland, Kim Jong Sook, Jenna Hawting, Monique Watt
  • Area

    260.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Jared Fowler
© Jared Fowler

Text description provided by the architects. A family house in the Noosa hinterland that connects to the ground and opens to the bush, ocean, stars and sky.

© Jared Fowler
© Jared Fowler

The house is designed as an operable glass pavilion that is wrapped in sliding hardwood screens, so the owners can control the light, breezes, privacy and views.  In winter, they can slide open the screens to let the winter sun in.  In summer, they can close the screens to provide shade, while still maintaining views and breezes through the timber battens.

Floor Plan
Floor Plan

With steep hinterland sites, it is easy for the house to end up high above the natural ground and lose your connection to the earth. With young children, the owners were eager to be able to step from the house directly into the garden. So, working with the existing levels we could configure the floor plan so that the kitchen, living, dining and children’s bedrooms opened directly onto garden spaces, to make it easy for the kids to go outside.

© Jared Fowler
© Jared Fowler

The long thin plan ensures the building is only one room deep to maximise, ocean views, cross ventilation and natural light.  The house layout allows the family to come together to cook, eat and relax, but also the separation of more quiet spaces for reflective time. The attenuated plan provides a horizontal separation of the public and private areas of the house. The kitchen, living and dining open onto the north-east garden and pool.  The bedrooms are pushed to the more private southern end of the site, separated by bathrooms and robes.

© Jared Fowler
© Jared Fowler

The scale and proportions of the house as a long timber box was carefully crafted to heighten the spatial experience of the building and make it appear as though it was of the landscape.  This permeable timber box is a beautiful contrast to the mass of the black concrete retaining walls on which the house sits.   Internally, a singular strategy has been to use, floor to ceiling glass for the exterior walls, so that each room looks out over the landscape and ocean beyond, thus providing the inhabitants with an intimate connection to the wonderful natural surroundings.

© Jared Fowler
© Jared Fowler

The house is designed to collect its own solar power and rain water for use in the house.  Then the waste water from bathrooms, kitchen and laundry is recycled on site then used for irrigation and bush regeneration.  There is a small orchard and terraced vegetable garden, completing it as a contemporary sustainable house.

© Jared Fowler
© Jared Fowler

View the complete gallery

About this office
teeland architects
Office
Cite: "Tinbeerwah House / teeland architects" 15 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889096/tinbeerwah-house-teeland-architects/> ISSN 0719-8884