the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Iran
  5. ZAV Architects
  6. 2015
  7. Villa Poorkan / ZAV Architects

Villa Poorkan / ZAV Architects

  • 03:00 - 19 February, 2018
Villa Poorkan / ZAV Architects
Villa Poorkan / ZAV Architects, © Soroush Majidi
© Soroush Majidi

© Soroush Majidi © Soroush Majidi © Soroush Majidi © Soroush Majidi + 35

  • Architects

  • Location

  • Architect in Charge

    Mohamadreza Ghodousi
  • Design Team

    Fateme Rezaie Fakhr-e-Astane, Soroosh Majidi
  • Area

    142.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Landscape

    Maryam Maghare
  • Mechanical Engineer

    Kianoosh Mohamadi
  • Electrical Engineer

    Ali Ghanizade
  • Civil Engineer

    Nader Shokoofi
  • Supervisor

    Fateme Rezaie Fakhr-e-Astane
  • Graphic

    Fateme Rezaee Fakhr-e-Astane
  • More Specs Less Specs
© Soroush Majidi
© Soroush Majidi

Text description provided by the architects. The Poorkan villa used to be an abounded building. Our clients (Mojdeh Ghodousi and Ali Kamran) decided to build a villa on their inherited land. Instead we encouraged the proposition of renovating the existing building on the on.

© Soroush Majidi
© Soroush Majidi

We intended to recycle the space, in order to bring it back to the cycle of useful, contemporary spaces.

Our clients were requiring a villa as a space for themselves and their friends to get to gather and enjoy sometime away from the daily life, a space for a modern lifestyle in which inside the circle of friends people are as close as family members to one another. The villa is a place for the family to spend time together with their loved ones, to collect the positive energy and to enjoy the pleasant weather of the countryside. Once there was an abandoned second house with fruit trees garden located in the village of Poorkan just 45 min drive from Tehran, in the mountainous landscape of Alborz. A building like many thousands of similar empty low quality buildings scattered all over Iran, waiting to be demolished and rebuilt. 

© Parham Taghiof
© Parham Taghiof

We didn’t follow this socially and economically unsustainable fashion; instead aiming for a recycling of the potential spatial capital that resided in the buildings’ 150 square meters. Therefore the project was defined with three main strategies: to rehabilitate the villa with local technology and workforce, keeping the existing structure, to integrate the open and closed spaces to their fullest having the flow of air from the garden to the most intimate space of the villa, and to reach an Iranian space with light, shadow and color under the clarity of pure geometry adapted to the structure. 

Section
Section

The villa was thence materialized into a temple-like white space reinterpreting some principles of Iranian architecture. Principles of plasticity in form with clear geometry and structure was achieved by two sword-like cuts that provide a continuous clear-cut space from the staircase to the ceiling(s), and the principle of delicate interplay of light, shadow and color in the interior by using the Sedari- (meaning three doors) a traditional architectural element- in a new way. The Sedari also does the task of unifying the interior with the garden, letting the air to belong to both. 

© Soroush Majidi
© Soroush Majidi

The building volume consists of three interrelated spaces in two levels. The entrance on the northern side of the villa leads towards an open space ornate with light and shadows coming from the Sedari. The ground floor is elevated through a staircase into the space of ease and serenity in which exists two wide steps performing as resting platforms that one can lie on and spend some quiet time. 

© Soroush Majidi
© Soroush Majidi

The Sedari is the anchor of the villa. It functions as it used to traditionally: as the sunlight reaches the colorful windows of the Sedari, the white interior is being clad by red, green and yellow lights, moving up the walls, crawling down the ceiling and lying on the floor, creating a dynamic immaterial ornamentation, changing the spatial ambiance as the day goes by. But it also functions in providing a more contemporary spatial quality due to its large scale: it brings full transparency and the possibility of turning the whole interior into a large balcony with its oversized door-windows. 

© Soroush Majidi
© Soroush Majidi

Poorkan villa’s benefit to the Muslim community is inherent in its spatial qualities and its approach to vividly reuse the traditional spatial capital and bring it back to the cycle of space making. In this way confirming that the Iranian community can be proud of their contemporary art and architecture, without remaining in a state. Considering the limited budget of our client for this project, we benefited from reusing the existing space as a base and intended to revitalizing it, with the aim of local construction material and easy technology.  

The project was quickly realized its key constructional intersections were checked properly.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

As of today the villa is not only in use by the client and her friends during the weekends, but also she is planning to once in a while, let the tourists and visitors to stay there. Considering the main proposal which was to renovate the old building instead of demolishing and rebuilding it, we decided to justify the existing space with the principles of a pioneer Iranian geometry.

© Soroush Majidi
© Soroush Majidi

Therefore with the idea of briefing the project with two trigonometric sections, it was important to reach clear intersection points. It was an initial matter to have different layers of material with different thicknesses lying on top of each other, while the clear sword-like cuts of the space stay perfectly executed. In general the construction materials used in this project are coming from Iran and easily available. The contractors and master craftsmen from Iran and Afghanistan developed this project with the tools of shop drawings and primavera programs to be able to control our time and footprints.

The over scaled doors of the south façade (the Sedari) is rotatable from the center point. The steel frames of the windows have an extra layer of CNC steel sheets, for them to be thicker and stronger. This process was actualized by Mr. Shirzad in Tehran.

© Soroush Majidi
© Soroush Majidi

Mr Mohamadreza. Sedighi who manufactured the large colorful glasses in Karaj, have also made them double glazed with colorful Plexi sheets, where needed.

All the local contractors were very respectful and reliable. The most important impact is reaching to the strategy of reuse and reconditioning of the existing spaces and to avoid demolition and construction of the new builds.

© Soroush Majidi
© Soroush Majidi

Due to an unsustainable economy (oil based economy) in Iran many new buildings are being constructed. On one hand this process creates jobs for many people and on the other hand due to mismanagement, the number of empty buildings without any spatial quality is increasing.

We emphasize on the potential value of leftover spaces, waiting to be revitalized. We are intending to drag the attentions to this forgotten national wealth that exists besides the high-end architecture.

Poorkan villa is not a large scale project but it reaches to the optimum of spatial quality. It is a physical manifestation of our idea.

© Parham Taghiof
© Parham Taghiof

Poorkan villa is a leftover space which has been recycled and transformed into an Iranian and poetic piece of architecture. Iranians and in a bigger scale the Muslim community, would be able to feel confident in such a space. It can change the cultural habit of demolishing and materializes an alternative for an Iranian contemporary space.

View the complete gallery

About this office
ZAV Architects
Office
Cite: "Villa Poorkan / ZAV Architects" 19 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889024/villa-poorkan-zav-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.