the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. 4th Axis Design Studio
  6. 2017
  7. Hambarde Residence / 4th Axis Design Studio

Hambarde Residence / 4th Axis Design Studio

  • 22:00 - 30 March, 2018
Hambarde Residence / 4th Axis Design Studio
Hambarde Residence / 4th Axis Design Studio, © Hemant Patil
© Hemant Patil

© Hemant Patil © Hemant Patil © Hemant Patil © Hemant Patil + 23

  • Architects

  • Location

    Nanded, India
  • Lead Architects

    Amit Kasliwal and Sagar Mundada
  • Design Team

    Sayali Wagh, Pushkarni Wagh, Dheeraj Malu, Prashant, Shriya, Ankita, Sunil
  • Area

    8000.0 ft2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Hemant Patil
© Hemant Patil

The Client:
Client, Mr Hambarde is an active politician from the Marathwada region in Maharashtra state, who needed a home for his family which does not only provides a comfortable living that respects the local climate and culture but also makes a bold statement of achievements that the client has made as an active politician.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Hemant Patil
© Hemant Patil

The Site Planning:
Located on the outskirts of the city of Nanded, 6500.00 Sq. ft of an east facing plot had an access from 18 Meter wide road. Thus the orientation of the building and the spaces needed adequate privacy in addition to the visual connection to the outside. As the site faces hot summers every year, it was necessary that planning called for appropriate measures to cool down the interiors of the house.

© Hemant Patil
© Hemant Patil

Design brief:
It was important for the client, who was coming from the political background to ensure that his residence was also accessible to people from and around Nanded City. At the same time, adequate privacy was crucial for him and his family. The architect was trusted with a responsibility to create indoor and outdoor spaces that merged into each other seamlessly but indicated the functions clearly. The building had to respond to the local climate and context, allowing maximum daylight and reducing the heat inside.

First Floor Plan
First Floor Plan
© Hemant Patil
© Hemant Patil

The ground floor was accessible from the east side, 18 Meter wide road. The ground floor hosted public, private and semi-private spaces for family, guests and also public. In addition to the large living room, the outside lawns are not only used for family gatherings but also, guest meetings during summers. The interior spaces reflected the glory and social status of the client. The double height-ed living room did not only provide a monumental scale to the house but also allowed adequate flow of light and wind within. The overlooking and interlocking spaces visually connected the floors making the building more visually accessible from inside.

© Hemant Patil
© Hemant Patil

The ground floor also hosted a pantry and a guest bedroom in addition to living room. To ensure the maximum and efficient flow of natural light and ventilation, the courtyard was introduced on the ground floor. The courtyard also provided a visual connection from all floors reducing the overwhelming volume inside. Upper floors of the house incorporated overlooking spaces that helped control the mass and volume of the house on the outside. The dedicated terrace on the second floor, that was used by the family for a get-together, parties and recreational activities. As the Gymnasium was positioned near the terrace on the second floor, the floor mostly became a private area for the family of the Politician, which helped them cut off from the daily stress.

© Hemant Patil
© Hemant Patil

The facade plays an important role in any building and this being the house for the politician, it was necessary that it made a suitable statement about the contribution that the client had made to the city of Nanded. The choice of black leather finished granite on the facade did not only help control the volume but also provided a subtle covering outside.Overall, the bungalow for Mr Hambarde makes a statement about it being an important and inseparable part of the public and the city.

Second Floor Plan
Second Floor Plan
© Hemant Patil
© Hemant Patil
Cite: "Hambarde Residence / 4th Axis Design Studio" 30 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888981/hambarde-residence-4th-axis-design-studio/> ISSN 0719-8884