the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. China
  5. ARCHSTUDIO
  6. 2018
  7. Layering Courtyard in Beijing / ARCHSTUDIO

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Layering Courtyard in Beijing / ARCHSTUDIO

  • 20:00 - 12 February, 2018
Layering Courtyard in Beijing / ARCHSTUDIO
Layering Courtyard in Beijing / ARCHSTUDIO, Multiple Function Room. Image © CreatAR Images
Multiple Function Room. Image © CreatAR Images

Looking Down. Image © CreatAR Images Entrance. Image © CreatAR Images Multiple Function Hall. Image © CreatAR Images Night View. Image © Jin Weiqi + 59

  • Architects

  • Location

    Qianmen, Beijing, China
  • Design Team

    Wenqiang Han, Tao Huang
  • Area

    530.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Structure Consultant

    Fuhua Zhang
  • Hydropower Design

    Baowei Zheng
  • Lighting Consultant

    Tianhua Dong
  • Furniture Consultant

    Guochao Song
  • More Specs Less Specs
Looking Down. Image © CreatAR Images
Looking Down. Image © CreatAR Images

"Layering Yard" is hidden in a traditional commercial block near the Qianmen of Beijing, with an area of about 500 square meters. The original architecture was a quadrangle courtyard commercial building with the characteristics of houses in the Republican period.Compared with residential houses, the houses here are bigger and higher. There is a row of arched doors and windows on the south along the street, and two-story houses on the north. Before the renovation, the housing structure was completely rebuilt; with the courtyard there were no doors, windows or walls, but exposed rough wooden structure beams.

Generation Process
Generation Process

It is said that it was a brothel in the Republican period, then transformed into a bakery after the foundation of China, and later was left unused after the reconstruction. In the future, the building will be a complex for public activities and living. Therefore, while improving the quality of construction and infrastructure, this renovation focused on creating experience in particular scenes based on the Hutong environment, aiming to attract urban population who have increasingly diversified consumption demands.

Looking down. Image © CreatAR Images
Looking down. Image © CreatAR Images

A prominent feature of traditional architecture is the layering courtyard. In a quadrangle courtyard with three layers, a house's function changes as people entering each yard, the privacy gradually increases from outside to inside, giving people an impression of "deep courtyard". 

Courtyard Relationship. Image © CreatAR Images
Courtyard Relationship. Image © CreatAR Images

The design was inspired by "multiple layering courtyard" in traditional spaces, thus the previous inner courtyard was changed into a "three-layered courtyard" in order to adapt to the transition from the public spaces to private spaces step by step, besides, the designers took advantage of the yard's layering structure to create a quiet, natural and poetic scene in a noisy Hutong neighborhood. 

Section
Section

"Layering Yard" has rearranged the relationship between new and old, inside and outside, artificial and natural. Firstly, the designers demolished some parts of the house roof in the south so that the first layer between the interior space and street yard was created, secondly, they added a slope-roof   building between houses on the north and south, and then separated the old and new with two parallel yards. 

Second Courtyard. Image © CreatAR Images
Second Courtyard. Image © CreatAR Images

The three-layered courtyard allows all indoor spaces to be accompanied by bamboos and sunlight. The spaces are separate but penetrate with each other, the glass walls with spray patterns look like overlapping peaks, which further strengthen the translucent sense, thus achieving the layering juxtaposition of different scenes and living situations from outside to inside.

Front Courtyard. Image © CreatAR Images
Front Courtyard. Image © CreatAR Images
Night View. Image © Jin Weiqi
Night View. Image © Jin Weiqi

The house's usage patterns follows the naturally transition from openness to privacy of the three-layered courtyard. The south house is a place for public gathering activities, with an arrangement of reception space, dining room, bar, kitchen, office, warehouse and so on. The original wooden beam and column structure was preserved as much as possible, and two new wooden box service units were placed inside to divide spaces of different scales.

Front Courtyard. Image © CreatAR Images
Front Courtyard. Image © CreatAR Images
Canteen. Image © CreatAR Images
Canteen. Image © CreatAR Images

Through the first layering yard, the window openings of the original building and the painted doors form the effect of "shadow wall", together they outline a real and colorful Hutong life scenes under the setting of bamboo forest. The house in the middle was changed into a flexible multi-functional space, which can be used together with the front restaurant, or as an independent exhibition hall, or be integrated with the guest room area to become a rest area.

Front Courtyard. Image © CreatAR Images
Front Courtyard. Image © CreatAR Images

The designers tried to consider the harmonious relationship between the new building and the two old slope-roof buildings on both sides in terms of the scale, lighting and distance. The inner spaces were built around a linear waterscape garden, and mainly used transparent, translucent, reflective materials and furniture to weaken the spaces' physical feeling and create a light, transparent and floating atmosphere that is different from the old building, making the spaces allusive and concealing in the bamboo courtyard. 

Multiple Function Hall. Image © CreatAR Images
Multiple Function Hall. Image © CreatAR Images
Multiple Function Hall. Image © CreatAR Images
Multiple Function Hall. Image © CreatAR Images

Houses on the north side are the most private places. The designers made use of the original structure to divide the first floor into four rooms. The rest area and bathroom area were separated from each other by the change of materials. Each guest room has an individual bamboo courtyard, and the inside and outside are stacked with one another. The second floor was divided into three rooms of different sizes. 

1F Guest Room. Image © CreatAR Images
1F Guest Room. Image © CreatAR Images
2F Guest Room. Image © CreatAR Images
2F Guest Room. Image © CreatAR Images

Through the floor glass curtain wall, people can enjoy the best views of layered gray tile roofs, green trees and blue sky. All rooms are equipped with facial recognition and intelligent control system. Guests can book a room online and scan a code to check in, providing an easier and more convenient living experience.

Nigh View. Image © Jin Weiqi
Nigh View. Image © Jin Weiqi

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Layering Courtyard in Beijing / ARCHSTUDIO" 12 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888735/layering-courtyard-in-beijing-archstudio/> ISSN 0719-8884
Multiple Function Room. Image © CreatAR Images

北京‘叠院儿’ / 建筑营