the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Factory
  4. The Netherlands
  5. Bedaux de Brouwer Architects
  6. 2016
  7. Pavilion Brick Factory Vogelensangh / Bedaux de Brouwer Architects

Pavilion Brick Factory Vogelensangh / Bedaux de Brouwer Architects

  • 05:00 - 15 February, 2018
Pavilion Brick Factory Vogelensangh / Bedaux de Brouwer Architects
Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects
Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects

Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects + 21

  • Team

    Thomas Bedaux, Pieter Bedaux, Joyce Verstijnen, Koen de Witte-van Rijswijk
  • Contractor

    Aannemersbedrijf Hoes
  • Installation

    Koopmans Installatietechniek B.V., Huisman Elektrotechniek B.V.
  • Interior Construction

    Jensz
  • Client

    Stichting Restauratie en Educatie Steenfabriek Vogelensangh
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects
Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects

Text description provided by the architects. Vogelensangh, a brick factory with a rich history and the only one left where bricks are produced  in traditionally coal-fired kilns, commissioned Bedaux de Brouwer Architects to design a contemporary pavilion. This resulted in a design that both in its exterior and interior emphasizes the timeless beauty of the tradition of hand-moulded brick.

Pavilion Brick Factory Vogelensangh / Bedaux de Brouwer  Architects, Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects
Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects

The pavilion functions both as reception and office space, and complements the adjacent factory, which has been operating since 1919. The design process started on site and the design reflects the purity and simplicity of manufacturing bricks.

Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects
Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects
Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects

The pavilion, that materializes as an elongated volume with a fairly closed, brick-built entrance wall, is located on top of an elevated plinth. The bricks, that are produced on site, have purposely been laid in a simple bond that refers to the rational way bricks are stacked during fabrication.

Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects
Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects

On the inside, the building opens up to its surroundings through a glass facade that stretches over the entire width of the building. The clear view on the monumental factory, the busy site and the rural scenery offers an impressive panorama. The interior is characterized by vaulted brick ceilings, inspired by the traditional ring kiln. Just like this ring kiln, the pavilion exists of a rational sequence of rooms, each with its own purpose. Utility rooms have been located next to the closed wall, the other rooms are located at the ‘open’ side of the building. All in all, a pavilion that is closely related to its environment, not only designed for, but also materialized with and inspired by the client.     

Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects
Courtesy of Bedaux de Brouwer Architects

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Pavilion Brick Factory Vogelensangh / Bedaux de Brouwer Architects" 15 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888720/pavilion-brick-factory-vogelensangh-bedaux-de-brouwer-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.