All
Projects
Products
Events
Competitions

Guadalquivir House / dérive LAB

Guadalquivir House / dérive LAB

© Tres a Uno Estudio © Tres a Uno Estudio © Tres a Uno Estudio © Tres a Uno Estudio + 37

Houses  · 
Santiago de Querétaro, Mexico
  • Architect Authors of this architecture project dérive LAB
  • Area Area of this architecture project
    220.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Interceramic, Mapei
  • Architect

  • Architect in Charge

    Jesús Ocampo, Jesús Méndez
  • Photographs

  • Carpentry

    BHUR
  • Furniture

    Tres a Uno Estudio
  • Gardening

    Folia
More Specs Less Specs
© Tres a Uno Estudio
© Tres a Uno Estudio

Text description provided by the architects. The project consists of the regeneration of three housing units that were built in the eighties during the first expansion of the city. The aim was to transform the typology and use of spaces to provide openness, natural light and accommodate new ways of living in the neighbourhood.

© Tres a Uno Estudio
© Tres a Uno Estudio
© Tres a Uno Estudio
© Tres a Uno Estudio

The units were meant originally to fit families with two children, maid room, laundry room, service patios and garage for two cars in 80 square meters approximately.

Isometry
Isometry
Section
Section

The urban regeneration project aims to change the typological hegemony of the neighbourhood to introduce new uses and inhabitants. In order to do this, the laundry patios were substituted with interior gardens integrating the laundry machines in the kitchen allowing to have a continuous space between the interior garden, kitchen, dining room and living room.

© Tres a Uno Estudio
© Tres a Uno Estudio

Maid rooms were eliminated to give space to larger master bedrooms with natural ventilation and light as well as flexible studio spaces with sliding walls that respond to different needs of the inhabitants.

Lime finishes, textures and a natural pigment color palette from the neighbourhood was integrated in order to maintain the characteristic 80s style of the area.

© Tres a Uno Estudio
© Tres a Uno Estudio

The main goal of the regeneration project is to transform specific elements of the units in order to accommodate not just a ´traditional family´, but also offer possibilities to other people: young couples, students or single people.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Guadalquivir House / dérive LAB" [Casa Guadalquivir / dérive LAB] 23 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888670/guadalquivir-house-derive-lab/> ISSN 0719-8884
© Tres a Uno Estudio

八十年代老房子改造的现代公寓Casa Guadalquivir / dérive LAB

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.