the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Glorieta Juan Carlos I / ESC Studio

Glorieta Juan Carlos I / ESC Studio

Glorieta Juan Carlos I / ESC Studio
Courtesy ECS Studio
Courtesy ECS Studio

ESC Studio has shared with ArchDaily their winning proposal for the 2009 international competition for the redevelopment of the Glorieta Juan Carlos I in Spain. More Images, architects description and a video after the break.

The scheme, presently in development, integrates the currently fenced plaza into the surrounding urban fabric, returning the space to the community by creating a public promenade that breaks the rigidity of the previous configuration and establishes a direct connection between the city and the heart of the square, while preserving the entirety of the existing vegetation.

Courtesy ECS Studio
Courtesy ECS Studio

The main circulations are carved into the current levels of the square, revealing a dynamic pattern that runs through the space among the programmed activity islands that host children, elderly and performance spaces, and allowing a step less access to the square from the adjacent streets.

The space planning of the square has been generated with custom software that implements a Voronoi algorithm to subdivide the space into circulations and activity areas. This interactive application allowed for a public consultation process that took place in Mula in December 2009, and gave the citizens the opportunity to actively participate in the design process by proposing their own design ideas. Each of the user’s proposals will be the reflection of the individual’s perception of the space and his personal approach to the new design.

Courtesy ECS Studio
Courtesy ECS Studio

The scheme is designed as a self-sufficient, carbon neutral space. A series of climate control units will be scattered through the square, equipped with PV cells, lighting and fog systems that will lower the temperature of the square in Summer, while producing all the energy required for the normal functioning of the space, being at the same time a physical reminder of a continuous compromise with the environment.

Ecological effects
Ecological effects

View the complete gallery

See more:

Articles
Cite: Hank Jarz. "Glorieta Juan Carlos I / ESC Studio" 14 Nov 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/88866/glorieta-juan-carlos-i-esc-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments