the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Norway
  5. Rever & Drage Architects
  6. 2017
  7. Cabin at Troll’s Peak / Rever & Drage Architects

Cabin at Troll’s Peak / Rever & Drage Architects

  • 03:00 - 7 February, 2018
Cabin at Troll’s Peak / Rever & Drage Architects
Cabin at Troll’s Peak / Rever & Drage Architects, © Tom Auger
© Tom Auger

© Tom Auger © Tom Auger © Tom Auger © Tom Auger + 20

  • Architects

  • Location

    Sunndal, Norway
  • Design Team

    Tom Auger, Martin Beverfjord, Eirik Lilledrange
  • Area

    140.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Tom Auger
© Tom Auger

Text description provided by the architects. This is first and foremost a robust heavy duty cabin with high-quality traditional craftsmanship and local timber being used throughout. It uses a traditional layout with a connecting row of different buildings styles and with materials and techniques corresponding to the different indoor functions, the weather conditions they must handle as well as their representative status. The choice of durable materials and a construction to fit the terrain will give the cabin a long life, even in the harsh weather conditions of this high mountain valley. The cabin is practically designed for an active outdoor family with a lot of equipment and the need for a comfortable place to change before and after hiking and skiing trips and not the least to provide a drying area for wet clothes. The building is further tailor-made to transport wet hikers from the glassed-in garage via a laundry area, bathroom and kitchen to a soft sofa by the fireplace with a wide panorama window.

© Tom Auger
© Tom Auger
Floor Plan
Floor Plan
© Tom Auger
© Tom Auger

The glassed-in garage will also function as a storage room, fitness/workout room, workshop and conservatory. In this room, all the traditional wooden joints are exposed and well lit. From the conservatory, the nearby scenic peak of Ryssdalsnebba can be observed to the south. In good weather, the doors can be opened both to the west and east to make a seamless transition between the safe shelter of the cabin and the wilderness at the doorstep. To the north is a large bedroom, or small dormitory, with a large window in the gables to observe the northern lights.

© Tom Auger
© Tom Auger

The living room has a barrel vault ceiling which defines a distinct scene with the fireplace and panorama window underneath. The low position of the window emphasizes that this is a room to sit and relax. Adjacent to the living room are two small rooms which can function either as an extra bedroom or workplace. Between the two small rooms is a representative entrance with a gable fronted dormer to indicate that this is the entrance for visitors as opposed to the more profane entrance through the garage. The kitchen is airy and comfortable with a dining table and terrace door to the east. To the west small windows are recessed in the timber to provide daylight as well as a view of the driveway. The bathroom has the same type of recessed windows to allow daylight and afternoon sun in, but without being too exposed.

Model
Model

The outside composition is that of a traditional row farm (cluster farm) where buildings with different functions and different construction techniques are arranged in a line corresponding with the dominant direction of the wind. The obligation to the whole is maintained by common colouration in a deep, dark green, tar based timber oil, as well as the common direction of their gabled roofs. At the same time, each of the units has its own character as presented by their building technique and window type. Furthest north the notching technique is late medieval with large, narrowing logs. The living room is built with more elegant 19th century notched logs, while the kitchen has slim, more modern, square logs with dovetail notches. Furthest south is the garage, built in a local timber frame technique and clad with transparent polycarbonate. In the western facade of the building, the individual characters of the different units are most obvious, while in the eastern facade their coherence and the cabin as a whole is more prominent. The cabin is in this respect can be seen as both a single unit and four separate buildings.

© Tom Auger
© Tom Auger

View the complete gallery

About this office
Rever & Drage Architects
Office
Cite: "Cabin at Troll’s Peak / Rever & Drage Architects" 07 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888492/cabin-at-trolls-peak-rever-and-drage-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.