the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Germany
  5. landau+kindelbacher Architekten Innenarchitekten
  6. 2017
  7. Alpine Chalets / landau+kindelbacher Architekten Innenarchitekten

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Alpine Chalets / landau+kindelbacher Architekten Innenarchitekten

  • 05:00 - 10 February, 2018
Alpine Chalets / landau+kindelbacher Architekten Innenarchitekten
Alpine Chalets / landau+kindelbacher Architekten Innenarchitekten, © Hotel Das Tegernsee
© Hotel Das Tegernsee

© Hotel Das Tegernsee © Hotel Das Tegernsee © Hotel Das Tegernsee © Hotel Das Tegernsee + 17

© Hotel Das Tegernsee
© Hotel Das Tegernsee

Text description provided by the architects. With the opening of the Alpine chalets, the hotel DAS TEGERNSEE has expanded its diverse range with a new format. “Long stay” is now possible at Tegernsee too. Since 2017, 18 apartments and double rooms from 35 to 120 square meters have offered up to 8 persons a temporary home. The steep slope situation below the Sengerschloss permits an invisible integration of the Alpine chalets in the ensemble without spoiling the view of the lake for the rest of the ensemble. Via a weatherproof glazed passage, the Alpine chalets are connected directly to the hotel and therefore to the lobby, the gastronomic offer and the generously sized SPA area. The holistic, practised philosophy of the hotel is also continued in the new accommodation.

© Hotel Das Tegernsee
© Hotel Das Tegernsee

Two building sections, directly interconnected, house 18 new room units on two levels. Whether they have their own private terrace on the lower level or balconies on the upper – they all have an unrestricted view of the Tegernsee and the surrounding mountains. The exposed rooms and the floor-to-ceiling windows in combination with high ceilings additionally reinforce the spatial effect. The philosophy of the location can also be seen in the new building. Always at the centre here is indigenous nature, the clear reference to Alpine building and the situation in the Tegernsee valley. This is taken up in the form, material and colour and reinterpreted in order to underscore it and do justice to the hotel name in all its facets. The quality of the material and the focus on a longer period enable a creative sustainability that emphasises the special relationship to the place.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

The interior design transforms the material choice of the architecture harmoniously into the interior. Thus on the upper floor, all rooms are lined completely with spruce, in the style of the unique character of wooden Alpine chalets. The rooms/suites on the ground floor are also lined with wood on the ceiling and the installations such as cupboards and the “bath boxes”, whereas as the walls are given a special lime plaster coating like in old farmhouses. The colour world to borrows from the interplay of colours in nature – wood (spruce), stone (Jura), leather; quiet, natural materials and textures are supplemented by clear textile accents – curtains, cushions, covers. Particular value was placed on the craftsmanship and quality of the material. These can be found in the specially designed and handmade installations, complemented with timeless, freestanding furniture. Restraint and reduction of a few materials and colour worlds are the keys to the concept. Industrially produced lights represent a charming contrast to the wooden cladding.

© Hotel Das Tegernsee
© Hotel Das Tegernsee

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
landau+kindelbacher Architekten Innenarchitekten
Office
Cite: "Alpine Chalets / landau+kindelbacher Architekten Innenarchitekten" 10 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888491/alpine-chalets-landau-plus-kindelbacher-architekten-innenarchitekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.