the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Italy
  5. Monica Alejandra Mellace
  6. 2014
  7. Residence Chiar di Luna / Monica Alejandra Mellace

Residence Chiar di Luna / Monica Alejandra Mellace

  • 09:00 - 12 February, 2018
Residence Chiar di Luna / Monica Alejandra Mellace
Residence Chiar di Luna / Monica Alejandra Mellace, © Pietro Savorelli
© Pietro Savorelli

© Pietro Savorelli © Pietro Savorelli © Pietro Savorelli © Pietro Savorelli + 30

      • Structure

        Ing. Giovanni B. Rubino
      • Artistic Direction

        Monica Alejandra Mellace, Dario Morelli, Paolo Pastore
      • Consultants

        Studio di Ingegneria Rubino Geomm. Giovanni Masi, Giusi Pellegrini
      • More Specs Less Specs
      © Pietro Savorelli
      © Pietro Savorelli

      Text description provided by the architects. The elaboration of the project is the result of a happy communication and collaboration of intent between the designer and the Client-Executor of the works, which has granted, both in the design and execution phase, ample space for expression and provided suggestions and ideas that have guided, together with the characteristics of the place and the personal design research, the process and the conception of the composition.

      © Pietro Savorelli
      © Pietro Savorelli

      In short, the elements and themes of the project can be summarized as follows:

      - Compositional, typological and constructive articulation similar to tradition

      - insertion into the landscape skyline

      © Pietro Savorelli
      © Pietro Savorelli

      The complex is shaped on the site and rests softly on the degrading profile of the existing country plan by harmoniously integrating itself into the natural skyline.

      Section
      Section
      Section
      Section

      The reclining of the volumes on the morphology of the ground, according to twelve different levels, has made the body lighter, thanks to its articulation, composition, chromaticity and texture.

      © Pietro Savorelli
      © Pietro Savorelli

      The architectural language and the chosen themes are taken from the local residential building tradition and more generally from the Mediterranean architecture, remodeling its shapes, materials, typology, and typical elements: the loggia, the balcony, the pergola, the small courtyard, the open stairways, openings to the surrounding area, permeability, compositional articulation and the presence of greenery. The shapes of the composition are small, avoiding large signs and heavy masses.

      © Pietro Savorelli
      © Pietro Savorelli

      The choice of material and color, cut stone, white plaster and glass, helps to make the project more compatible with the context.

      Ground Floor Plan
      Ground Floor Plan

      The project was drawn up by pursuing the objective of safeguarding and enhancing the landscape, in compliance with existing values ​​and a qualified transformation with respect to the pre-work structure, in compliance with the provisions for protecting the PUTT for the C area.

      © Pietro Savorelli
      © Pietro Savorelli

      The visual perception of the landscape has been assumed as an architectural theme so that, through the cuts in correspondence of the staircases, the building opens allowing the view of the surroundings to be completely blocked by its presence. In order to better integrate the complex with the surrounding landscape, the greenery, besides excelling along the fences, is also present in the pergolas of the roofs and in the flowerbeds inside the staircases. The climbing and native species typical of the Mediterranean scrub, guided by guardians, reach the level of the roofs, making the stairwells elements of transition between the built and green. The plantations planned along the north-east wall, will contribute over time to the renaturalization of the place.

      © Pietro Savorelli
      © Pietro Savorelli

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
      About this office
      Monica Alejandra Mellace
      Office
      Cite: "Residence Chiar di Luna / Monica Alejandra Mellace" 12 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888197/residence-chiar-di-luna-monica-alejandra-mellace/> ISSN 0719-8884