the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Norway
  5. Skapa as
  6. 2016
  7. Villa Bergheimveien / Skapa as

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Villa Bergheimveien / Skapa as

  • 05:00 - 6 February, 2018
Villa Bergheimveien / Skapa as
Villa Bergheimveien / Skapa as, © Herman Dreyer
© Herman Dreyer

© Herman Dreyer © Herman Dreyer © Herman Dreyer © Herman Dreyer + 26

© Herman Dreyer
© Herman Dreyer

Text description provided by the architects. The architectural potential that lies in an existing house and structure has been the base and driving force in the work with this Moelven prefabricated house. The house in the waterfront has been transformed into a spacious and modern house for a family that wanted to create a home for the future. In order to continue and emphasize the stereotypical gabled shape of the Moelven house, the main focus has been to remove roof eaves and transform the façade- and roof materials to cedar wood. Hidden gutters and scarce transitions create a defined volume that represents the architecture of our time inspired by the everyday house.

© Herman Dreyer
© Herman Dreyer
Site Plan
Site Plan
© Herman Dreyer
© Herman Dreyer

The existing space division has been transformed and adapted to the way of living. The site's location and natural elements have been a key factor for the inside space design and organization. Opening the house to the magnificent view makes the feeling of distinction between the inside and outside is transparent and you experience the change of nature in light, weather and seasons from the inside. An addition to the existing structure is a living space that the residents use diligently. The material choice and design language are adapted from the character of the main house, but the structures are lower and more open to form a natural hierarchy.

© Herman Dreyer
© Herman Dreyer
Floor Plan
Floor Plan
© Herman Dreyer
© Herman Dreyer

The material choice and design language are adapted from the character of the main house, but the structures are lower and more open to form a natural hierarchy. In the interaction between the main house, new addition and the site, the outdoor space, and the volumes appear as a modern cluster court and have become a natural gathering place for the family. At a time when sustainable measures and solutions should play the crucial part of today's architecture, this transformed residence is a comment on how to use the qualities and values that are in existing structures and spaces.

Before / After
Before / After

View the complete gallery

About this office
Cite: "Villa Bergheimveien / Skapa as" 06 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888122/villa-bergheimveien-skapa-as/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.