the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. The Netherlands
  5. RESET ARCHITECTURE
  6. 2017
  7. Museum Romeins Halder / RESET ARCHITECTURE

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Museum Romeins Halder / RESET ARCHITECTURE

  • 02:00 - 31 January, 2018
Museum Romeins Halder / RESET ARCHITECTURE
Museum Romeins Halder / RESET ARCHITECTURE, The first floor is used as a study space for archaeological research.. Image © Stijn Poelstra
The first floor is used as a study space for archaeological research.. Image © Stijn Poelstra

Poplar wooden slats acoustic wall  . Image © Stijn Poelstra Frontal view of the east facade. New three meter ten high steel doors are placed behind the existing barn doors.. Image © Stijn Poelstra A new wooden volume in the interior of the barn presents itself in the north facade and forms the entrance.. Image © Stijn Poelstra The barn is insulated with flax in timber framed walls and roof and finished with clay plaster and . poplar from the estate.. Image © Stijn Poelstra + 25

A new wooden volume in the interior of the barn presents itself in the north facade and forms the entrance.. Image © Stijn Poelstra
A new wooden volume in the interior of the barn presents itself in the north facade and forms the entrance.. Image © Stijn Poelstra

Text description provided by the architects. Reset Architecture transforms a barn at a historical estate into a museum.
This project addresses a current theme of the changing countryside that is no longer mainly used for agriculture. Within this context of change the intention of this project originated from preservation; sharing the past of a beautiful location. The architecture of this adaptive reuse project does not react to history in a nostalgic or thematic way, it uses a more context sensitive approach. The interior has changed to a level in which the old and new merge but still are, without hierarchy, visually present. As a result the new setting evokes a self-evident presence that relates to the characteristics of the natural scenery.

The barn is insulated with flax in timber framed walls and roof and finished with clay plaster and . poplar from the estate.. Image © Stijn Poelstra
The barn is insulated with flax in timber framed walls and roof and finished with clay plaster and . poplar from the estate.. Image © Stijn Poelstra

The Museum Roman Halder houses archaeological artifacts. Halder was a notable settlement where pottery and metal objects where produced during Roman times. Nearby the archaeological site, the museum is set up at the Haanwijk estate. The 17th century estate is located in a beautiful nature area at the river Dommel, located in-between Eindhoven and ’s-Hertogenbosch in the Netherlands. A system of well-perceived tree lanes, woods and fields provide a surprisingly quiet countryside feel, situated not far away from urban surroundings. The new museum accentuates the societal value and historical significance of the site. It is the start of further big plans to musealise the nature reserve and renovation of the listed buildings on the estate by the owner; Nature Association Brabantslandschap.

Sectin 01
Sectin 01
First Floor Plan
First Floor Plan
Section 02
Section 02

A pinhole shoebox scene
The barn is transformed with one simple architectural intervention. A new wooden volume in the longitudinal direction of the barn provides the museum with 3 zones. The ground floor is divided into reception- and exhibition spaces. The first floor is used as a study space for archaeological research. The wooden volume is positioned in an oblique line in the plan, this creates a surprising spatial effect. It opens up the view and emphasises the size of the space. It is a bold move that could easily have been predominant in the experience of space. However, this optically effect is further enhanced by a sloping line in the railing that helps to balance out the perception of the perspective and creates a calm environment.

Poplar wooden slats acoustic wall  . Image © Stijn Poelstra
Poplar wooden slats acoustic wall . Image © Stijn Poelstra

Limited changes have been made to the exterior of the barn. The entrance is marked but otherwise the appearance of the barn, that adjoins the monumental building, remains intact. The barn was efficiently built in a time of scarcity after the Second World War. Four atypical cruck timber frames are the most characteristic elements that indicate this era. The wood is unpolished rough but the carpentry is made with great craftsmanship. This combination of raw materials and sophisticated detailing is inspiring; it’s an approach that has been adopted in the new design. The most dominant new element is the delicate wood finished wall. Poplar wooden slats in three sizes are arranged in a continuous rhythm so that the vertical support structure of the railing remains out of sight. The Poplar originates from the Haanwijk estate. It is a special cut for this project from wood whose quality would not meet regular standards. The approach of raw and refined also shows in the diligent polished barn-like concrete floor that did not receive any further finishing material. Reset architecture embraced the “farmer's efficiency” and continued the method of not doing more than necessary in a local and sensibly way. Most materials are bio-based. The barn is insulated with flax in timber framed walls finished with clay plaster. However, the interior does not present itself as a distinctive eco-architecture. The interior is a quiet and elegant background for the exhibition and a smooth continual factor of the landscape outside.

Frontal view of the east facade. New three meter ten high steel doors are placed behind the existing barn doors.. Image © Stijn Poelstra
Frontal view of the east facade. New three meter ten high steel doors are placed behind the existing barn doors.. Image © Stijn Poelstra

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
RESET ARCHITECTURE
Office
Cite: "Museum Romeins Halder / RESET ARCHITECTURE" 31 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888051/museum-romeins-halder-reset-architecture/> ISSN 0719-8884