the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Romania
  5. Attila KIM
  6. 2017
  7. House with a View / Attila KIM

House with a View / Attila KIM

  • 03:00 - 1 February, 2018
House with a View / Attila KIM
House with a View / Attila KIM, © Dacian GROZA
© Dacian GROZA

© Dacian GROZA © Kinga TOMOS © Kinga TOMOS © Kinga TOMOS + 25

  • Architects

  • Location

    Brașov, Romania
  • Lead Architects

    Attila KIM, Gabriel CHIS BULEA, Alexandru SZUZ POP
  • Area

    365.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Structural Engineering

    Dorottya MAKAY, Boroka SANDOR
  • Building Equipment

    Robert HEGEDUS, Laviniu LEUCE
  • More Specs Less Specs
© Dacian GROZA
© Dacian GROZA
Axonometric
Axonometric
© Dacian GROZA
© Dacian GROZA

Text description provided by the architects. The house situated on a picturesque hill of Brasov, Romania, surrounded by mountains and with a unique panorama of the medieval city center, aims to bring a contemporary tribute to a lost early 20th century house, that once existed on this site. The house being visible from the city center, the goal was to define a discrete silhouette, that overlaps the natural background, and to use schematic finishings, such as slate, transforming the house in a model representing the quintessence of the memory of the old house.

© Dacian GROZA
© Dacian GROZA

The reconstruction after a faulty renovation, causing the loss of the original house, was already started and the ground level partially finished, when the first meeting with the client took place. The main goals were to redesign the building, keeping the newly built parts, and to bring a contemporary tribute to the lost house.

© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS
First floor plan
First floor plan
© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS

The shape of the original building, a typical house with a symmetrical main volume and a secondary extension, was the starting point. The previous imitative reconstruction used the same footprint as the original building, defining the position on site. The hereby project proposed a functional rearrangement and a new approach for the volume and its expression.

© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS

The functional reconfiguration brought the living areas on the first floor, offering this level a 360 degrees panorama. The more private spaces were placed on the ground floor, with a strong connection to the garden, defining outdoor areas, protected by vegetation. Downstairs the walls of the previous project were kept and the space was reorganized. The main feature of the project is the undivided space of the first floor, completely free of structural elements, a concrete shell, comprising the walls and the roof, placed over the existing construction. The memory of the old house is present also in the interior: the owners were nostalgic of the original wooden beams, that are referenced over the kitchen, and serve as the floor of the open study above.

Section BB
Section BB
Section CC
Section CC

The previously existing level structurally uses concrete frames, arches and brick walls. The new part, above, is entirely made out of reinforced concrete, unloading along the exterior contour of the existing structure. The two main facades use plaster as finishing, as a memory to the old house, however the color is dark grey, in order to offer a more discrete look, that blends in with the surroundings, letting the house to be discovered from the far, instead of dominating the landscape. The slate roof and walls connect, offering a secure management of the rain and ease the overall maintenance of the building.
The project was nominated for the 2017 edition of the Mies van der Rohe Award.

© Dacian GROZA
© Dacian GROZA

View the complete gallery

About this office
Attila KIM
Office
Cite: "House with a View / Attila KIM" 01 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888015/house-with-a-view-attila-kim/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.