Wentworth House / MHNDU

Wentworth House / MHNDU

Wentworth House / MHNDU - Image 7 of 21Wentworth House / MHNDU - Image 8 of 21Wentworth House / MHNDU - Image 9 of 21Wentworth House / MHNDU - Image 10 of 21Wentworth House / MHNDU - More Images+ 16

Vaucluse, Australia
  • Architects: MHNDU
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs
    Photographs:Richard Glover
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers:  Miele, Alspec, Philippe Starck, Poliform
Wentworth House / MHNDU - Image 13 of 21
© Richard Glover

Text description provided by the architects. The site is located on the southern ridges of Sydney Harbour at the crest of a gully which feeds into Vaucluse Bay. It is heavily wooded with mature eucalypt and palm trees dotted around the site. The site is characterised by a series of sandstone rock shelfs which occur at various heights as you descend from the street level.

Wentworth House / MHNDU - Image 5 of 21
© Richard Glover
Wentworth House / MHNDU - Image 20 of 21
Fourth Floor Plan
Wentworth House / MHNDU - Image 3 of 21
© Richard Glover

The design brief was to provide a family home which provided generous amenity yet sat quietly within the landscape. Our intent was to capture the story of the site through the design of the house. From the outset we wanted to merge the house and land in a seamless way. Our response was to create a series of planar elements in both plan and section to define the spaces which interlock and extend into the landscape. Overlaying this idea is the linking stair which threads through the levels twisting and turning like a piece of rope. The blade walls are parallel and orientate to the north east with the ends open or glazed thus providing transparency and openness to light, ventilation and harbour views.

Wentworth House / MHNDU - Image 14 of 21
© Richard Glover

In section, the multiple floor levels are treated like cascading platforms and echo the existing rock shelf. These platforms serve to lower you through the house similar to an initial discovery of the site. The stair is central to this experience with the primary spaces extending from it like eddies from a stream. These spaces are quiet and reposed yet maintain their visual connection to the circulation spine. The swimming pool extends the living space and sits high above the ground almost touching the tree canopy.

Wentworth House / MHNDU - Image 4 of 21
© Richard Glover

Emphasising the experiential sequence is a sense of materiality and texture with off form concrete, recycled Ironbark, Burnt Ash and Basaltina stone forming the primary palette. The sense of touch is heightened with the warmth of the native timbers complementing the smooth finishes of the concrete walls and stone floors.

Wentworth House / MHNDU - Image 6 of 21
© Richard Glover

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Wentworth House / MHNDU" 30 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888005/wentworth-house-mhn-design-union> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.