the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Rui Vieira Oliveira
  6. 2016
  7. Brunhais House / Rui Vieira Oliveira

Brunhais House / Rui Vieira Oliveira

  • 09:02 - 29 January, 2018
Brunhais House / Rui Vieira Oliveira
Brunhais House / Rui Vieira Oliveira, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 29

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Brunhais is a small village surrounded by mountains and a huge blue sky in the north of Portugal. Immersed in a paradoxically rocky and verdant landscape, this house is part of a set of three projects belonging to three brothers.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The program was elementary, the project should host a couple and support the activity of the family´s company.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Ground floor plan
Ground floor plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The slightly uneven terrain allowed the overlapping of two volumes. These two volumes materialize the surroundings and marks these two different functions. The white one for living and the gray one volume made of natural stone, a kind of laboratory.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The entrance is made through the void left by the upward movement of one of the sculpted planes. This sculpted U-shaped volume allowed us to separate the private and social areas and create the traditional courtyard open to the sky and facing the sunset in the long summer nights. Once used for agricultural activities this patio would now have a playful function.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Section H/1
Section H/1
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

  When we perceive the final result we got the perception of having carved a piece of white stone that contrasts in a huge blue sky. We wanted to create movement, dynamics. Imagine a rock that glides on another, this movement would create new spaces.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Cite: "Brunhais House / Rui Vieira Oliveira" 29 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887933/brunhais-house-rui-vieira-oliveira/> ISSN 0719-8884