the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Courthouse
  4. Spain
  5. Mecanoo
  6. 2017
  7. Palace of Justice / Mecanoo + AYESA

Palace of Justice / Mecanoo + AYESA

  • 03:00 - 26 January, 2018
Palace of Justice / Mecanoo + AYESA
Palace of Justice / Mecanoo + AYESA, © Fernando Alda
© Fernando Alda

© Fernando Alda © Fernando Alda © Fernando Alda © Fernando Alda + 38

  • Architects

  • Location

    Córdoba, Spain
  • Architect in Charge

    Mecanoo Architecten + AYESA
  • Design Team

    Mecanoo + Ayesa.
  • Area

    48000.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Promotor Owner / Developer

    Consejería de Justicia e Interior (Junta de Andalucía).
  • Consultants

    AYESA, UTE ISOLUX CORSÁN-COPCISA
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The new Palace of Justice in Córdoba is located in Arroyo del Moro which is characteristically dominated by anonymous housing blocks, products of the rapid urban development of 21st century Spanish cities. The blocks that characterize the urban fabric of the zone were not capable of generating public space or offering something new to the city, but collectively they form a compact and coherent urban identity. The addition of a public institution to the area creates the opportunity to upgrade the public realm and add a civic quality to this relatively new neighborhood.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

This responsibility to strengthen the public identity informed the concept for the Palace of Justice. While the Cordoba city center is located south-east from the site, the building volume was condensed to create a generous entrance square to the north which connects it with the existing Huerta del Sordillo gardens.  

© Fernando Alda
© Fernando Alda

The massing strategy creates urban integration through fragmentation. It follows a similar strategy to the spontaneous growth process of medieval cities resulting in a volume which is carefully sculpted to adapt to the surrounding context. This results in a puzzle-like structure which hints its process of formation and emulates the experience of the dense historical center of Cordoba. 

© Fernando Alda
© Fernando Alda

The vertical fractures that are introduced in the building mass create patios, relating the local courtyard typologies. These fractures provide natural light and ventilation in the central zones of the large building. One can say that the sustainability of the building is not achieved by expensive technological mechanisms but by an intelligent interpretation of the vernacular architecture.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Sketch
Sketch
© Fernando Alda
© Fernando Alda

The building is elevated two meters from the street level and is accessed by the sloping entrance square. This elevation gives a symbolic power to the building while solving problems of privacy and security created by the insertion of semi-open patios. Since the Palace is divided into several independent departments, the building requires several entrances that are positioned based on both internal and external hierarchies. You can access the building either from the main entrance square or smaller open patios carefully placed along the other 3 sides of the building.  

© Fernando Alda
© Fernando Alda

From the main entrance, the interior organization is easily recognizable. A central spine creates a circulation axis which connects to the various the programs of the building. This space spans through several floors across the length of the building and articulates each department. It also links the public circulation with the exterior patios.  The spine echoes the architectural language of the exterior massing, with multi-level day-lit voids creating sculptural atriums throughout the building.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Fernando Alda
© Fernando Alda

The internal functions become more private higher up the building. At the level of the square, the courthouse features an open ground floor that contains the most public sections such as courtrooms, marriage registry and restaurant. High security offices are situated off the upper courtyards and the archives and jail cells are found below ground level.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

View the complete gallery

About this office
Mecanoo
Office
Cite: "Palace of Justice / Mecanoo + AYESA" 26 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887773/palace-of-justice-mecanoo/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.