Rivard House / L’Abri

Rivard House / L’Abri

Rivard House / L’Abri - Image 2 of 19Rivard House / L’Abri - Stairs, Handrail, SteelRivard House / L’Abri - Image 4 of 19Rivard House / L’Abri - WindowsRivard House / L’Abri - More Images+ 14

  • Architects: L’Abri
  • Area Area of this architecture project Area :  176
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2016
  • Photographs
    Photographs :Jack Jérôme
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Blizzard, Caesarstone, Quartz
  • Lead Architects : Nicolas Lapierre, Francis Pelletier, Francis Martel Labrecque
  • Contractor : L’Abri general
  • City : Montréal
  • Country : Canada
More SpecsLess Specs
Rivard House / L’Abri - Windows
© Jack Jérôme

Text description provided by the architects. In the heart of the Plateau Mont-Royal neighbourhood in Montreal lies a typical duplex from the 1900s that has recently been transformed by L’Abri into a two-story family home. The project has taken the opportunity to decompartmentalize the original space, providing a greater sense of openness and simplicity. On the ground floor, the living spaces are arranged as a large continuous space, spanning from the street to the garden.

Rivard House / L’Abri - Wood
© Jack Jérôme
Program Axonometric
Rivard House / L’Abri - Windows
© Jack Jérôme

The washroom serves as an opaque volume buffering the vestibule from the rest of the house, while the kitchen occupies the centre of the residence, featuring an integrated kitchen with a large island. Running along the latter is the true focal element of the home: an opening between the two floors with a skylight, allowing daylight to seep in all the way to the ground floor. A wooden staircase rises within this opening, with a steel continuous handrail that turns along the second-floor walkway.

Rivard House / L’Abri - Stairs, Handrail
© Jack Jérôme
Rivard House / L’Abri - Image 2 of 19
© Jack Jérôme

The master suite is located in the front part of the building, the room has high ceilings due to the slope of the roof. Auxiliary spaces are given the chance to bathe in daylight as well: the master walk-in closet faces the street balcony, while a second opening is created above the master suite shower. At the back of the house, a new exterior staircase extends to the rooftop terrace, offering a retreat from the city, and a view of the Mount-Royal and downtown Montreal.

Rivard House / L’Abri - Table, Chair, Windows
© Jack Jérôme

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:3958-3962 Rue Rivard, Montréal, QC H2L 4H7, Canada

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rivard House / L’Abri" 03 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887754/rivard-house-labri> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.