We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The Tervahovi Silos / PAVE Architects

The Tervahovi Silos / PAVE Architects

© Arno de la Chapelle© Arno de la Chapelle© Arno de la Chapelle© Arno de la Chapelle+ 22

  • Architects: PAVE Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  7700
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Photographs Photographs:  Arno de la Chapelle
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Cembrit, Klas1-yhtiöt, Profin, Amkel, Covering Chile, Milliken, PP-Fasadi
  • Lead Architects: Pave Mikkonen, Kai Ruuhonen, Marttiina Vierimaa, Pekka Tuominen
  • Project Management Consultant:Devecon Group Ltd
  • Structural Design:Ramboll Finland Oy
  • Hvac Design:Insinööritoimisto Taltekon Oy
  • Electrical Engineering:Insinööritoimisto Taltekon Oy
  • Area And Ground Engineering:Geobotnia Oy
  • Client:Kalevala Rakennus Oy
  • City:Oulu
  • Country:Finland
More SpecsLess Specs
© Arno de la Chapelle
© Arno de la Chapelle

Text description provided by the architects. A whole new life was given to the area of Toppilansalmi in Oulu, Finland as the mid-century cylindrical grain silos, the landmark structure of the area, was transformed into a contemporary residential building. The nature of the project changed early on as most of the old structures had to be dismantled due to their poor condition. As stipulated by the town plan, as much of the original outer silo aesthetic as possible was recreated. This reimagining allowed for a vast variety of layouts within; from smart one-bedroom flats to neo-lofts up to three level lofts can be found within the building with a total of 95 apartments.

Site Plan
Site Plan

The round silo structures became utilized as varyingly sized balcony zones. The balcony openings are enhanced with metal trelliswork that maintains the round shape of the silos while providing sufficient privacy. The trelliswork blocks part of the direct sunlight yet is still sparse enough to let light pass and allow views through to the landscape. Together with varying zones of glazed and open, low and full-height, the balconies are vastly multifunctional, true extensions of the apartments. A mainly rectangular dark extension expands the silo structure naturally within the reimagined plot. At the top, a joint-use sauna and roof terrace can be found. The extension’s contemporary facade was executed with reflective black and grey facade glass with subtle coloured jetties providing structure and relating to the elements of the courtyard.

© Arno de la Chapelle
© Arno de la Chapelle

The courtyard offers intriguing views of the structure and its colourful fire escape and refined, contrasting materials around create a truly memorable space. Here, the dialogue of the building masses representative of three different eras is on full display. The first two floors out of thirteen consists of neo-lofts with galleries, with spacious, five-meter-high open living spaces. The galleries were designed efficient and practical, and are mainly in bedroom use. This allowed for the top seven floor apartments to have an open height of 3,2 meters. Throughout the building, the large sweeping expanses of windows allow plenty of light to enter the apartments. As the glass starts from the floor level, the floors receive most of the light and reflect it further into the structure.

© Arno de la Chapelle
© Arno de la Chapelle

The windows and glazed surfaces were designed in close cooperation with a manufacturer with similar interests to create something new and unique allowing as unobstructed views as possible yet practicality through-out. In keeping with the original industrial atmosphere of the area, the raw, in-situ cast concrete surfaces are a vivid element throughout the interior of the building. The corridors’ industrial design combined with contemporary solutions and materials creates a unique, hotel-like feel. The possibility of purchasing an apartment in a semi-finished state proved also popular. This gave the owners greater freedom in defining the final layout, fixtures and finishes of their new home.

© Arno de la Chapelle
© Arno de la Chapelle
Regular Floor Plan
Regular Floor Plan
© Arno de la Chapelle
© Arno de la Chapelle

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Oulu, Finland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Tervahovi Silos / PAVE Architects" 28 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887591/the-tervahovi-silos-pave-architects> ISSN 0719-8884
© Arno de la Chapelle

芬兰仓筒公寓 / PAVE Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.