the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Amos Goldreich Architecture
  6. 2017
  7. Elfort Road House / Amos Goldreich Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Elfort Road House / Amos Goldreich Architecture

  • 05:00 - 23 January, 2018
Elfort Road House / Amos Goldreich Architecture
Elfort Road House  / Amos Goldreich Architecture, © Rory Gardiner
© Rory Gardiner

© Rory Gardiner © Rory Gardiner © Rory Gardiner © Rory Gardiner + 31

© Rory Gardiner
© Rory Gardiner

Text description provided by the architects. This project, a Victorian terraced house in Islington, comprises of a side and roof extension, as well as extensive internal refurbishment. Featuring open-plan kitchen, dining and living areas on the ground and lower-ground floors, Elfort Road House has been transformed from dark and cluttered into light and spacious.

Proposed Plan
Proposed Plan
© Rory Gardiner
© Rory Gardiner

Our clients, a young family of three, required a larger property with extensive space. The brief was to create a light, airy, family-friendly environment: an abode featuring sophisticated simplicity, clever uses of space, an open-plan feel for entertaining, contemporary touches, yet with a respect for the original period style and featuring high-quality, timeless design. 

© Rory Gardiner
© Rory Gardiner

The spaces for eating, living and working are arranged over an open series of half-levels, exploiting volume and light. Removing the third bedroom at the first half-landing resulted in a study half the depth and a spacious double-height living room. This creates a visual connection between the dining room, kitchen, front living room and study.

Energy efficient features, including LED lighting and new plumbing with underfloor heating in the kitchen and dining area, also add aesthetic uniformity and reduce clutter. All windows were replaced with double-glazed, timber windows.

© Rory Gardiner
© Rory Gardiner

The selection of materials was kept to a minimum so that the house would feel 'streamlined' and not too busy. This restriction was echoed in the choice of colour palette to enhance the space in terms of size and fluidity. Oak flooring was laid throughout, except in the bathroom and WC where we used patterned porcelain tiles. 

© Rory Gardiner
© Rory Gardiner

Plywood is used for all the bespoke joinery as it is a common material which can be used in different and extraordinary ways. It is relatively cheap, stable, flexible and very strong. We exposed the edges of the ply to add warmth to the design, while covering the faces with a scratch and heat-resistant, anti-bacterial nanotech material called Fenix NTM that can be used in both dry and wet areas. Due to these properties, it was also used to cover all kitchen surfaces. 

Externally we used coated zinc on the side and roof extension as it blends well with the surrounding context, and for its physical properties. We chose a colour similar in tone to the neighbouring tiled roofs. Zinc has the ability to resist continued corrosion and its protective barrier provides longevity that protects a building's exterior for years to come. Zinc is also a very environmentally friendly metal for a number of reasons. It is 100 percent recyclable and can be reused.

© Rory Gardiner
© Rory Gardiner

The Clients: “The result has been spectacular: A home we look forward to returning to every day that perfectly complements the needs of our growing family. Every time we open the front door we will be reminded of the care and attention to detail Amos Goldreich Architecture meticulously designed into every corner of our home.”

View the complete gallery

About this office
Amos Goldreich Architecture
Office
Cite: "Elfort Road House / Amos Goldreich Architecture" 23 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887353/elfort-road-house-amos-goldreich-architecture/> ISSN 0719-8884