the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Architecture News
  3. Schmidt Hammer Lassen Architects Reveal New Campus for Norway’s Largest Geotechnical Specialist Community

Schmidt Hammer Lassen Architects Reveal New Campus for Norway’s Largest Geotechnical Specialist Community

Schmidt Hammer Lassen Architects Reveal New Campus for Norway’s Largest Geotechnical Specialist Community
Schmidt Hammer Lassen Architects Reveal New Campus for Norway’s Largest Geotechnical Specialist Community, Exterior View. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects
Exterior View. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

Schmidt Hammer Lassen Architects has revealed the design of a new campus complex for the Norwegian Geotechnical Institute, Norway’s largest geotechnical specialist community, to be built in Northern Oslo.

The 30,000-square-meter (323,000-square-foot) complex will be comprised of two new buildings linked by a common entrance podium and a series of elevated walk- and bikeways. Aimed at housing up to 300 new employees, the NGI is envisioned as a new “knowledge axis” that will spawn increased pedestrian and bicycle traffic in the coming years.

Atrium View. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects Sketch. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects Site Plan. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects Section. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects + 10

Atrium View. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects
Atrium View. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

The buildings will house “sustainable and flexible frameworks” for staff and visiting clients to attract new start-up companies both inside and outside the geoscience industry. The architecture inside will cater to these formal and informal meeting with a open yet dynamic layout. Approximately 20 percent of the campus will be open to the public, including cafes, shops, meeting spaces and an expansive new green space that will integrate into the existing neighborhood.

"The campus is designed with a modern expression and a strong identity with respect to its context," commented Kim Holst Jensen, senior partner at Schmidt Hammer Lassen. "The campus buildings will stand prominently in the local skyline and will reciprocate the voluminous Ullevål Stadion, Norway's national football stadium located directly across the street."

Sketch. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects
Sketch. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects
Section. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects
Section. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

The larger of the two buildings will be organized around a central, “panoptic” space to create visual connections between each of the floors, allowing researchers to glance into the advanced laboratory work taking place throughout the building. Other program elements include a dining hall, offices, meeting rooms, courtyards and below-ground parking.

Large, framed opening direct views out of the building, as well as allow an abundance of natural light to penetrate into the interior, while green roofs, terraces and solar panel systems will clad the horizontal surfaces of the exterior. The entire complex is striving for high environmental sustainability standards in accordance with the Breeam NOR environmental certification.

Site Plan. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects
Site Plan. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects
Section. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects
Section. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

SHL is working with local practice SJ Architects on the project. Work on the project will occur while the existing campus remains in operation.

News via Schmidt Hammer Lassen.

View the complete gallery

About this author
Cite: Patrick Lynch. "Schmidt Hammer Lassen Architects Reveal New Campus for Norway’s Largest Geotechnical Specialist Community" 18 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887345/schmidt-hammer-lassen-architects-reveal-new-campus-for-norways-largest-geotechnical-specialist-community/> ISSN 0719-8884
Read comments
Exterior View. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

SHL公布挪威岩土工程学院校园综合体方案,双围合建筑成为校园新“知识轴”

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.