the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Stephen Marshall Architects
  6. 2015
  7. West Tytherley Cottage / Stephen Marshall Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

West Tytherley Cottage / Stephen Marshall Architects

  • 05:00 - 25 January, 2018
West Tytherley Cottage / Stephen Marshall Architects
© Liz Eve / fotohaus
© Liz Eve / fotohaus

© Liz Eve / fotohaus © Liz Eve / fotohaus © Liz Eve / fotohaus © Liz Eve / fotohaus + 53

© Liz Eve / fotohaus
© Liz Eve / fotohaus

Text description provided by the architects. An ultra-modern glass-walled extension creates a light filled open plan kitchen under a floating cantilevered ceiling, the new centrepiece of this historic English cottage home. The beautiful woodland setting filters dappled light onto the stonework surface and table of the kitchen dining area.

© Liz Eve / fotohaus
© Liz Eve / fotohaus

TV and Film producers Elaine Sperber and Nick Manzey wanted to maximise views out of the garden and trees. The couple were familiar with Stephen Marshall Architects’ award-winning gallery and artist’s house designs local sculpture park Roche Court and were keen to employ a similar approach to materials and detailing to extend living space and natural lighting at their Hampshire cottage. Substantial oak doors swing and prop open allowing easy access to the green slate terrace, for al fresco dining.

© Liz Eve / fotohaus
© Liz Eve / fotohaus
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Liz Eve / fotohaus
© Liz Eve / fotohaus

The structure is innovative and required substantial amount computer modelling to create the open cantilevered corner, a projecting beam had to be pre-cambered allowing it to sink when the weight of the upper level was applied to it. The approach by Stephen Marshall Architects was to emphasize that the extension should be clearly different from the original building allowing both to be read independently.“In this case the original cottage is Victorian and our extension would be very modern applying modern structure and materials — plate glass and cantilevers. The approach to the plan was to 'complete' the square. The existing cottage has an 'L' plan and the extension sits in the gap, held back slightly to keep it out of sight when approaching the original cottage.” explained the architects.

© Liz Eve / fotohaus
© Liz Eve / fotohaus

The slate floor flows inside to out connecting the home to the outdoors and contrasts with the painted brick and slate of the Victorian cottage. New views have opened up the cosy wooden beamed sitting rooms with views through to the light-filled kitchen area.

© Liz Eve / fotohaus
© Liz Eve / fotohaus

Construction was carried out by Martin Price of Salisbury and took 9 months with some delays to allow for rare wildlife and bat surveys. The 70m2 extension with a total budget of £250k was completed in February 2015. Stephen Marshall Architects worked with Terry Farrell & Partners before forming Munkenbeck+Marshall Architects, from which Stephen Marshall Architects LLP evolved. The practice has a wealth of experience with Cultural Projects such as the RIBA award-winning Roche Court and the Rothschild Foundation and has completed a significant number of unique private houses and extensions.

© Liz Eve / fotohaus
© Liz Eve / fotohaus

View the complete gallery

Cite: "West Tytherley Cottage / Stephen Marshall Architects" 25 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887299/west-tytherley-cottage-stephen-marshall-architects/> ISSN 0719-8884