Prairie House / NatureHumaine

Prairie House / NatureHumaine
Prairie House / NatureHumaine - Windows, Facade
© Adrien Williams

Prairie House / NatureHumaine - GlassPrairie House / NatureHumaine - FacadePrairie House / NatureHumaine - Windows, FacadePrairie House / NatureHumaine - Image 5 of 17Prairie House / NatureHumaine - More Images+ 12

Saint-Lambert, Canada
  • Architects: NatureHumaine
  • Area Area of this architecture project Area :  240
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
  • Photographs
    Photographs :Adrien Williams
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Artemide, Lapitec®
  • General Contractor : Nicolas Deslauriers
  • Intervention : Complete Transformation & Extension
  • General Contractor : Nicolas Deslauriers
  • City : Saint-Lambert
  • Country : Canada
More SpecsLess Specs
Prairie House / NatureHumaine - Windows
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. Following the acquisition of a single-storey house from the 1950s in St-Lambert, the client wished to expand and renovate this "Prairie house" inspired building.

Prairie House / NatureHumaine - Windows, Facade
© Adrien Williams

The existing house is partly demolished and rebuilt by reinterpreting features in a contemporary way such as a low and elongated profile, a overhanging roof and the use of masonry and wood on the facades. The roof is covered with finished steel zinc, while facades are composed with St-Marc limestone and insertions of panels in slats of cedar. The monolithic fireplace stands out as the main element which is a continuation between the internal living spaces and the garden. 

Prairie House / NatureHumaine - Facade, Countertop
© Adrien Williams

Responding to client’s desire to create spacious and bright living spaces, the ground floor layout includes minimally a single bedroom adjoining a study and full bathroom. Conceived with transparency and lightness, the living spaces are surmounted by a 16-foot sloping ceiling at its highest point. In the idea of inducing a visual fluidity, the vestibule is delimited by glass panels contained within white painted steel frames.

Prairie House / NatureHumaine - Facade
© Adrien Williams

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Prairie House / NatureHumaine" 19 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887267/prairie-house-naturehumaine> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.