All
Projects
Products
Events
Competitions

Marcon House / Ramella Arquitetura

Marcon House / Ramella Arquitetura

© Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi + 19

Xangri-lá, Brazil
  • Architects: Ramella Arquitetura
  • Area Area of this architecture project Area: 320.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2016
  • Photographs Photographs: Marcelo Donadussi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Madeira Grapia, Móveis Planejados, PVC Cinza, Revestimentos, Tijolo
  • Executive Collaborator: Pedro Marcon
  • Sketches: Blacio Junior
  • Lighting: Singular Iluminação
  • Landscape Design: Verde Arte
  • Construction: Construtora Matos e Luz
More Specs Less Specs
© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

Text description provided by the architects. The tapering terrain for the lake was instrumental in staggering the broader front plant and narrowing in the back, and its ground floor needs plan had to be expanded to a mezzanine because of the lake's bottom views since the living room narrowed. The stepped decking on the back porch, just past the living room, was also a solution to approach the lake from the patio and made integration with the landscape and gardens more attractive.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi
Section
Section
© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

The apparent brick and concrete house sit in a condominium of lots in Xangri-la, south coast of Brazil, and its interior living is strictly connected to the integration with the landscape and gardens, which the family sought in a beach house. Its more blind facade of openings houses a garage-porch with a small garden in the background that merges into the living room with double height and mezzanine. Its interior, in textures of concrete, wood and brick details follows a reference to the external façades, it leaves everything cosy in an architectonic composition in perfect harmony.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

The volume of the deposit of beach items with a higher right foot for planks and fishing articles in the front of the house generated more imposing to the earthy façade that is softened by the horizontality of the green cover slab in apparent concrete. The design of the landscaping done by the architect had the function of delimiting the spaces of the land with a garden created to grow and to follow the changes of the house during the time."Limo, mosses, stains on concrete and brick, are marks that time leaves in the house and transforms it during the time, as well as its garden that behaves in different ways according to the time of year."

Sketch 1
Sketch 1

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Marcon House / Ramella Arquitetura" 23 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887198/marcon-house-ramella-arquitetura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.