the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Services
  4. Canada
  5. Anne Carrier architecture
  6. 2016
  7. Centre de Services Le Bonnallie / Anne Carrier architecture

Centre de Services Le Bonnallie / Anne Carrier architecture

  • 15:00 - 19 January, 2018
Centre de Services Le Bonnallie / Anne Carrier architecture
Centre de Services Le Bonnallie / Anne Carrier architecture, © Stéphane Groleau
© Stéphane Groleau

© Stéphane Groleau © Stéphane Groleau © Stéphane Groleau © Stéphane Groleau + 15

  • Architects

  • Location

    Mont-Orford National Park, 3321 Chemin du Parc, Orford, QC J1X 7A2, Canada
  • Architect in Charge

    Anne Carrier architecture
  • Area

    430.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Project Architect

    Anne Carrier architecture
  • Designers

    Anne Carrier, lead architect, Robert Boily B.Arch./ B.Sc.A., Patricia Pronovost architect, Mathieu St-Amant architect
  • Structural and Civil Engineers

    Les services exp inc.
  • Mechanical engineer (electrical)

    Martin Roy et Associés
  • Landscape architect

    Agence Relief Design
  • General contractor

    Construction Longer
  • Client

    Société des établissements de plein air du Québec (Sépaq)
  • More Specs Less Specs
© Stéphane Groleau
© Stéphane Groleau

Text description provided by the architects. This building is characterized by its interplay between opacity and transparency and between interior and exterior. It is very carefully integrated into its setting, following the site’s topography so closely that the building appears to be sculpted from the landscape itself. The mix of materials and colours gives it character, while creating clear boundaries between different spaces.

© Stéphane Groleau
© Stéphane Groleau

Strategies for site integration and spatial organization
The new building sits in a forest, along a narrow escarpment on Camping Road, with Stukely Lake and its beach below. The first half of the building’s main volume gently follows the same contours from which the outdoor amphitheatre is carved. A stratum of the building’s landscape-roof rises gently, echoing the park’s topography. In the centre, part of the building is open to an expansive view of the lake before taking a sharp change of direction, highlighting the building’s entrance and defying the slope. The building plunges toward the breathtaking view of the island and Mont Chauve.

© Stéphane Groleau
© Stéphane Groleau

The service (kitchen) area is tucked away discreetly, while the patio and discovery space layer three strata with different geometries. The first, the storage area for sports equipment, has a functional geometry aligned with activities and the lake; the second is the patio, which adjusts to both perimeter and interstitial traffic; and the third is the roof, rising higher to open up the view of Mont Chauve; it is angled upward to better control incoming natural lighting. 

Not unlike a gazebo, the interior and exterior spaces are interconnected by a network of walkways comprising a catwalk, stairs, covered passageway and an outdoor gap based on the natural course of the trails.

© Stéphane Groleau
© Stéphane Groleau
Garden Floor Plan
Garden Floor Plan
© Stéphane Groleau
© Stéphane Groleau

Materials: wood in every form
The park’s lakes, mountains and forests provided inspiration for the choice of materials. The buildings have a symbiotic relationship with the site’s extraordinary landscape and the materials found there. Wood, in various forms, gives both interior and exterior spaces warmth and coziness. It works in harmony with the indigenous vegetation used for landscaping, and with the slate paving stones and gabion walls that characterize the paths and landscaping. 

© Stéphane Groleau
© Stéphane Groleau

The architectural approach and the site itself dictated the use of vertical cladding echoing tree trunks in the nearby forest. The textures, materials and colours used, in harmony with tree bark, cause the building’s appearance to shift with each passing hour. Crafted specifically for this project, the building’s cedar cladding is applied in alternating strips—recessed, in relief, gaps. As a result, the shadows falling on the building change as the sun moves across the sky. After nightfall, the effect transforms the storage areas into gigantic lanterns. The cedar cladding is also used for rain barriers and ventilated façades in a simple but clever way, by removing or keeping the recessed portion. 

The building’s organic configuration, in symbiosis with the site, nearby activities and views, demands that the main volumes include certain openings. Smoother and paler cedar cladding is used in these locations, evoking the contrast between skin and flesh in freshly cut fruit, enabling a coherent reading of the building.

© Stéphane Groleau
© Stéphane Groleau

First in a series of three
The Centre de Services Le Bonnallie is the first of three buildings to be built by the Anne Carrier architectural firm in Mont Orford Park.

Collectively, the projects will give the park a unique, identity-shaping architectural signature. The continuity of the approach, focused on clear architectural expression, will lead to rich, stimulating places that sustain a constant dialogue with users and the environment, in every season.

© Stéphane Groleau
© Stéphane Groleau

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Anne Carrier architecture
Office
Cite: "Centre de Services Le Bonnallie / Anne Carrier architecture" 19 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887184/centre-de-services-le-bonnallie-anne-carrier-architecture/> ISSN 0719-8884
© Stéphane Groleau

Bonnallie 服务中心,与山同形 / Anne Carrier architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.