the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. China
  5. WEI architects/ ELEVATION WORKSHOP
  6. 2017
  7. Springing Stream / WEI architects/ELEVATION WORKSHOP

Springing Stream / WEI architects/ELEVATION WORKSHOP

  • 20:00 - 29 January, 2018
  • Translated by 韩爽
Springing Stream / WEI architects/ELEVATION WORKSHOP
Springing Stream / WEI architects/ELEVATION WORKSHOP, © Weiqi Jin
© Weiqi Jin
  • Architecture Consultant

    Daniel Wu
  • Furnishings Consultant

    Jianhua Sun
  • Furnishings Products

    HomeBA
  • Lighting Consultant

    ZhongChenYuanZhan
  • Construction

    Xiaofei Chen
  • MEP Design

    Jiashu Wei
  • Construction Leader

    Changchun Guo
  • Client

    The tourism economy exploration limited company of taimu
  • Constructor

    Fujian yukai construction limited company
  • Construction Manager

    Qingzong Zhou, Guanjian Wen
© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

Text description provided by the architects. Springstream House is a renovation project of an abandoned house located in Chixi Village, which is the first Poverty Alleviation Village situated in rural valley in Fujian, China. 

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

Inspired by the surrounding natural landscape, the design aims to create a living house, just like a tree that rooted in the ground, growing inside its surroundings. 

After the renovation, the original ruined two-storey wooden house with a sheep shed on the side becomes a new 275sqmwide guesthouse.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

Adhering to the design concept of "Considering Landscape First", the guidance of the entire project is people’s circulations and sightlines with the relationship of far-distance mountain, short-distance landscape and architecture.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

The double brick wall on the east side is completely preserved to maintain the same height and shape as the original one. Towards the stream, there is an eave-roofed courtyard in the first floor, which is a curved dougong.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

The cornice of wooden structure has changed into a natural arched curve, which becomes a design highlight through the whole project.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

By the creative use of traditional sloped roofs in Southern China, its curves are integrated in the nearby tea gardens, far-distant mountainous, and clouds floating between the peaks.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

The house mainly adopts the traditional tenon and mortise structure and wooden enclosure.

Section
Section

The majority of materials are old timber collected from the local bearing wood, wood panels, doors and windows.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

For the interior, a series of delicate changes of materials allow better circulation within the space while also hinting at changes in the surrounding environment.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin
Diagram
Diagram

Stepped into the house, the calendered concrete floor with curved brass lines inlaid lead people from the entrance to kitchen and tearoom on the right, inward yard at front, and double-layers living room on the left.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

On the right side of the gate is an open kitchen. According to the local tradition, hearth is considered the “heart” of the house.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

Therefore, we decided to preserve the hearth’s original place, re-building it following the local, traditional methods. At the same time, on the other side of the kitchen, we set modern appliances, such as an induction cooker, a range hood and an oven.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

Next to the kitchen, on the right, there is a tearoom: we used a special local way to design the window between kitchen and tea house. It can be a flap when it’s closed, and a countertop when it’s open. We make particular windows for promoting ventilation.

Using local seasonal wind direction's changes, it also can increase convection to achieve passive cooling and dehumidifying.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

The tearoom is located on the west side of the main building. Its north side is intended as dining room and equipped with a long table, while the south side is for tea drinking. The tearoom is a grey space, the roof form and orientation is conceived to improve inner ventilation.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

The tea table is made by a local stone--Fudingblack, manufactured on site. Local bamboo and vegetation are used on courtyard between teahouse and guesthouse. The garden lamps are entirely made on site by local bamboo.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

View the complete gallery

Cite: "Springing Stream / WEI architects/ELEVATION WORKSHOP" [福建“小溪家” / WEI 建筑设计] 29 Jan 2018. ArchDaily. (Trans. 韩爽) Accessed . <https://www.archdaily.com/887164/springing-stream-wei-architects-elevation-workshop/> ISSN 0719-8884
© Weiqi Jin

福建“小溪家” / WEI 建筑设计