the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Pavillion
  4. Canada
  5. Atelier Urban Face
  6. 2017
  7. Mount-Royal Kiosks / Atelier Urban Face

Mount-Royal Kiosks / Atelier Urban Face

  • 15:00 - 18 January, 2018
Mount-Royal Kiosks / Atelier Urban Face
Mount-Royal Kiosks / Atelier Urban Face, © Fany Ducharme
© Fany Ducharme

© Fany Ducharme © Fany Ducharme © Fany Ducharme © Sylvain Legault + 12

  • Collaborators

    CPF Groupe conseil; Pascal Fortin and Patrick Coutu, Moise Saban Consultants; Moise Saban. Hubert Blanchette inc.; Hubert Blanchette and Suzanne Brosseau
  • More Specs Less Specs
© Normand Rajotte
© Normand Rajotte

Text description provided by the architects. Built on one of Montreal’s most beloved landmarks and urban family escapes, Mount Royal Park, the kiosks are both a poetic and practical response the surroundings. And through their specific uses and architecture, the kiosks appear to tell us a story – one that has been told for countless generations. Following the spirit of F.L. Olmstead creation, the uniqueness of each individual kiosk is the result of their integration into the park in the most discreet and harmonious manner possible. Not only respecting the environmental integrity of the mountain itself, but blending in with the poetry of the landscape, and all this with an eye on longevity. The three new kiosks, each an original building, take on the shape of the hamlet.

© Fany Ducharme
© Fany Ducharme

This was an important factor in the design, as a hamlet incorporates the idea of a village, one that encourages a sense of interaction and community. The positioning of the kiosks is random, representing a dialogue between the kiosks and the main pavilion, the waterfall at Beaver Lake. Their random positioning, in effect, encouraging multiple approaches. The spirit of this installation is inspired by two main components. The play of light and the constant shifting of the wind. This was purely intentional and necessary to create a constant sense of movement. A movement that follows the path of the wind and shifts in the light, appearing random and structured all at the same time. In essence, the three kiosks read like a painting, being pushed by the wind at three different speeds – expressing sensitivity to the environs and the elements.

© Fany Ducharme
© Fany Ducharme

Thanks to steel structures, each kiosk leans at a different angle, as if being pushed by the wind. The first kiosk is inclined at 10 degrees, designed for both summer and winter class field trips. With enough room for up to 30 people, the possibilities for activities are multi-fold. The second kiosk, inclined at 20 degrees, houses tools and equipment for park services, as well as a first aid station. While the third, with its 30-degree incline, is home to the ticket office, plus storage of recreational equipment. Overall, the shape and transparency of the buildings create an impression of lightness. Three cabins dropped into the park. Visible, and depending on your vantage, invisible in the woods. Their transparency encourages the interplay of light and shadows. Up close, the interior is the essence of simplicity, hollowed out and open on both ends.

© Sylvain Legault
© Sylvain Legault
Section
Section
© Fany Ducharme
© Fany Ducharme

The wood interior is composed of tongue and groove planks stained a neutral colour in each of the kiosks. Hence, the light flows through each building and creates a dialogue between the kiosks and the main pavilion. The choice of materials is integral to all of the buildings. Each choice the result of a great deal of reflection that contributes significantly to the architectural and poetic aspects of the buildings. Every roof is covered in zinc tiles, and all tiles are cut and placed to highlight the different angles of the kiosks. In the light, the tiles change colour. In fact, every hour of the day, the exterior changes and shifts according to the natural light of the landscape, enhancing the transparent effect. And a night, a warm glowing lantern effect. The Mount-Royal Kiosks. A moving theatre of light and shadow, perfectly in step with the environment.

© Fany Ducharme
© Fany Ducharme

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Mount-Royal Kiosks / Atelier Urban Face" 18 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887081/mount-royal-kiosks-atelier-urban-face/> ISSN 0719-8884
© Fany Ducharme

加拿大山中的倾斜‘冰雪奇迹’小屋 Mount-Royal Kiosks / Atelier Urban Face