the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Zen Architects
  6. 2017
  7. Studio House / Zen Architects

Studio House / Zen Architects

  • 17:00 - 17 January, 2018
Studio House / Zen Architects
Studio House / Zen Architects, © Jack Lovel
© Jack Lovel

© Jack Lovel © Jack Lovel © Jack Lovel © Jack Lovel + 10

  • Architects

  • Location

    Melbourne, Australia
  • Project Team

    Ric Zen, Wesley Baigent
  • Area

    74.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Jack Lovel
© Jack Lovel

Text description provided by the architects. Our client contacted us with a request to design an extension to their existing property in order to accommodate the needs of a growing family. In this case, the small area of the site required a unique approach to achieve the required outcomes.

In response, we designed a flexible, multi-purpose studio that requires very little land. It includes two sleeping areas, a bathroom and a generous living space with the potential to be arranged into a living, kitchen and dining space. We arranged the shape of the building to minimise amenity impacts to the neighbours, while also controlling sunlight and views from windows, thereby creating a sense of space without sacrificing privacy.

© Jack Lovel
© Jack Lovel
Section
Section
© Jack Lovel
© Jack Lovel

As the building was positioned beside a laneway, we were also able to provide it with its own private entrance, separating it from the main home. The clients can now cater to their immediate need for more space while enjoying flexible choices for future use. Without impacting amenity they are now able to enjoy views of their own architecture across a shared garden space.

© Jack Lovel
© Jack Lovel

View the complete gallery

About this office
Zen Architects
Office
Cite: "Studio House / Zen Architects" 17 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887077/studio-house-zen-architects/> ISSN 0719-8884
© Jack Lovel

红绣住宅加建 / Zen Architects