We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Altruistic House / Massive Order

Altruistic House / Massive Order

© Nelson Garrido© Nelson Garrido© Nelson Garrido© Nelson Garrido+ 20

Nuzha, Kuwait
  • Architects: Massive Order
  • Area Area of this architecture project Area:  375
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs Photographs:  Nelson Garrido
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Ikea, Villeroy & Boch, Abyat
  • Lead Architect: Muhannad Al-Baqshi
  • Project Manager:Faisal Al-Hawaj
  • Construction Manager:Hamad Hussain
  • Construction:Massive Order
  • Design Team:Eman Kassem, Raweya Al-Sedairawi
  • City:Nuzha
  • Country:Kuwait
More SpecsLess Specs
© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Text description provided by the architects. The main design feature for Altruistic Residence centres on the fact that the lot sits on a narrow short street, the question was: how can a building on this street help make it feel better and bigger? The answer came in two folds. First, the form has to be stripped with horizontal lines to visually elongate the street and give a visual resting point amongst the neighbouring architecturally busy elevations; hence, the elevation was cladded with a pattern of wide frames. Second, the form ought to be abstracted. 

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido
Outdoor Space Diagram
Outdoor Space Diagram

In order to abstract the main facade, all familiar building elements such as a main door and repetition of windows were replaced with openings that follow carefully composed frames. The language of frames is then echoed in the interior through the treatment of the false ceiling, which resulted in frames of light. Similarly, the colour palette extends from the external cladding into the interior spaces. The colours range from creamy to sandy tones, reflecting the desert nature of the site.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Each floor in his three stories structure houses an apartment containing a living space, three bedrooms, and a service quarter. The vertical circulation core is split into two access points; one through the elevator acting as the main mode of circulation, and the other one is the service staircase.  In addition, each unit has its own outdoor space. These outdoor spaces expand the users’ views and give a personal breathable exterior place in an otherwise compact neighbourhood.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Nuzha, Kuwait

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Altruistic House / Massive Order" 17 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887075/altruistic-house-massive-order> ISSN 0719-8884
© Nelson Garrido

无私之楼 / Massive Order

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.