the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Raffles Kindergarten / Interval Architects

Raffles Kindergarten / Interval Architects

  • 22:00 - 18 January, 2018
Raffles Kindergarten / Interval Architects
Raffles Kindergarten / Interval Architects, © Yunduan Gu
© Yunduan Gu

© Yunduan Gu © Yunduan Gu © Yunduan Gu © Yunduan Gu + 35

  • Architects

  • Location

    Huailai, Zhangjiakou, Hebei, China
  • Architect in Charge

    Oscar Ko, Yunduan Gu
  • Design Team

    Oscar Ko, Yunduan Gu, Wentian Liu Jin Huang, Hanqi Fang, Yujie Gong, Liuhui Qi, Hang Dong, Xin Chen, Mim Kong, Mazhiyan Si, Shiyu Yang
  • Lighting design

    MIAO Hailin
  • Client

    Raffles Kindergarten
  • Local design institute

    Zhangjiakou Zhongtian Architectural Design Limited
  • Area

    10594.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Yunduan Gu
© Yunduan Gu

Project background
The project is located at Sha Cheng, the center of Hualai city in the province he Hebei, China. 120km way from Beijing and at an altitude of 550m above sea level, the site is at a place where there are great mountains, nice air and extremely bright sun.  The place is also famous its frequent and heavy wind.  

Instead of a single kindergarten, the project is actually a kindergarten complex consists of a kindergarten, a education center for children and residence for teachers.  

© Yunduan Gu
© Yunduan Gu

Complex programming and spatial organization
The design began with the intention to put together the above-mentioned programs into a unity while maintaining its operational independence.  We introduced a continuous volume that meanders on the site to divide up the site into various zones specific for different functions.

© Yunduan Gu
© Yunduan Gu

The education center, which are open to the general public, were put on the north of the site to allow maximum public access to the main street with heavy traffic.  Main entrances of the kindergarten were put on the east side of the site, facing a minor street with less traffic.  Residences were put on the west side of the site in order to receive the best sunlight.

Plan
Plan

The building masses in brown houses programs with less publicness such as classrooms, residences, offices and utility spaces while the building masses in white house public spaces that connects other programs.  With the interwoven volumes of the brown and the white building masses, courtyards at various scales were inserted into the building at various locations such as entrance courtyard, delivery back court, side courts and etc.

© Yunduan Gu
© Yunduan Gu

These courts performs as layers of buffer zones that mediates between the exterior and the interior spaces and established spatial sequence entering the building.  Pragmatically speaking they also provided outdoor playground for kids in the summer and also allowed sufficient natural lighting into the rooms. 

© Yunduan Gu
© Yunduan Gu

Blurring of circulation and communication spaces
Since the project is located in northern China, it is particularly important to address the issue of playground spaces for kids during the winter season.Instead of providing an outdoor playground, we proposed a 6-meter-wide-and-80-meter-long linear space that performs as an indoor multi-purpose playground for children and teachers.

© Yunduan Gu
© Yunduan Gu

Instead of providing an outdoor playground, we proposed a 6-meter-wide-and-80-meter-long linear space that performs as an indoor multi-purpose playground for children and teachers.The conventional idea of small corridors were eliminated and substituted for a communal space that encourages communication and visual and audio connections.

© Yunduan Gu
© Yunduan Gu
© Yunduan Gu
© Yunduan Gu

This linear multi-purpose playground connects all the classrooms in the kindergarten and up across all three levels through atriums.  Kids can perform all kinds of activities ranging from badminton, dancing to riding bicycles.  Along the two sides of this big linear playground, niches were created to provide space for kids to crawl, sit or read.  

© Yunduan Gu
© Yunduan Gu
© Yunduan Gu
© Yunduan Gu

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Raffles Kindergarten / Interval Architects" 18 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886895/raffles-kindergarten-interval-architects/> ISSN 0719-8884
© Yunduan Gu

张家口莱佛士幼儿园及早教中心 / 空格建筑