the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Nelson Resende
  6. 2017
  7. House in São João de Ovar / Nelson Resende

House in São João de Ovar / Nelson Resende

  • 09:00 - 19 January, 2018
House in São João de Ovar / Nelson Resende
House in São João de Ovar / Nelson Resende, © João Morgado
© João Morgado

© João Morgado © João Morgado © João Morgado © João Morgado + 58

  • Structure

    João Almeirante, Engenheiro Civil
  • Águas, Térmico, Acústico

    João Almeirante, Engenheiro Civil
  • Instalações Eléctricas, Gás

    Nuno Leite, Engenheiro Electrotécnico
  • Construction

    Vários empreiteiros
  • More Specs Less Specs
© João Morgado
© João Morgado

Text description provided by the architects. The plot in question has an area of 500.00 m2 and confronts the North and West with access roads, and at East and South with two private plots.

© João Morgado
© João Morgado

Its location presents good conditions of solar exposure, just as the rectangular configuration allows to maintain a proportion able to host a program of typology type T3, as intended.

The project, framed by the legal constraints, namely the construction indexes, volumetries and dimensions, seeks to respond adequately to the program, developing for this purpose a two-story volumetry, with a program mainly of public use in the ground-floor and predominantly private use on the upper floor.

© João Morgado
© João Morgado

On the ground floor are located the various spaces of service or support to the housing like the laundry or kitchen, along with the main access spaces, horizontal and vertical distribution, living and dinning room, a toilet and also a work space. As for the first floor, along with the introduction of vertical and horizontal distribution spaces, limited to a staircase and an atrium, there is a toilet and two bedrooms and a third bedroom with a cloakroom and a private toilet.

© João Morgado
© João Morgado

In both the lower and upper floors, the main use spaces have outside support areas (esplanades to support the living room and kitchen, patio to support the laundry, balconies to support the bedrooms), integrated not only in the construction itself as in treated outdoor spaces with garden and fences.

© João Morgado
© João Morgado

The garage space is also designed in a more flexible way, and can be suitable as a multipurpose room or space as it not only opens to the outside car access but also to the garden.

© João Morgado
© João Morgado

openings and more controlled to the North, near the accesses, closing mainly the Est façade, tangent to pedestrian and car access space, and orienting the rooms and living room/kitchen essentially for West and at the lower floor also to South (the living room and the working space).

© João Morgado
© João Morgado

Covered or semi-covered exterior spaces such as the balconies of the bedrooms or the living room/kitchen allow to enlarge the internal spaces and introduce moments of greater connection between inside and outside areas,

Floor Plan
Floor Plan
Floor Plan
Floor Plan

promoting the full use not only of the built spaces but also of the adjacent external spaces. The fence is made with a sheet of corten steel that allows to maintain a careful image and whose formal result is almost only the transposition of the constructive result, which also reigns in the way the housing is built and appears, raw and apparently stripped of any intention of seeking beauty beyond what the building can give.

© João Morgado
© João Morgado

With regard to the finishing materials of the proposed construction, it is foreseen the use of a reinforced concrete structure, with some external facings in apparent concrete, and it is proposed to cover the lower floor with viroc panels, in the walls, both inside and outside, with a concrete floor and after the concrete strip between floors, the use of the etics system with plastered walls and painted in white on the outside and a plywood coating on the inside with a wooden floor.

© João Morgado
© João Morgado

Quanto aos materiais de acabamento da construção proposta, prevê-se a utilização de uma estrutura de betão armado, com alguns paramentos exteriores em betão aparente, sendo que se propõe o revestimento do piso inferior com painéis viroc, quer pelo exterior como pelo interior, nas paredes, com um piso em microcimento e após a cinta de betão aparente entre pisos, a utilização do sistema capoto com paredes rebocadas e pintadas em branco pelo exterior e um revestimento com contraplacado de madeira pelo interior e um pavimento em soalho de madeira.

© João Morgado
© João Morgado

This purposeful differentiation between floors helps to create distinct atmospheres, whether it is the common use space, more formal, neutral and simultaneously flexible, whether it is private spaces, warmer, more comfortable and closer to a more personal approach - despite of the different palette of materials, the way it’s materialized, however, confers an identity that assumes a certain formal austerity, seen almost as unpretentious design.

© João Morgado
© João Morgado

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in São João de Ovar / Nelson Resende" [Casa em São João de Ovar / Nelson Resende] 19 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886843/house-in-sao-joao-de-ovar-nelson-resende/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.