the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Vietnam
  5. Ho Khue Architects
  6. 2016
  7. The Modern Village Office / Ho Khue Architects

The Modern Village Office / Ho Khue Architects

  • 20:00 - 16 January, 2018
The Modern Village Office / Ho Khue Architects
The Modern Village Office / Ho Khue Architects, © Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

© Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki + 42

  • Architects

  • Location

    297 Ngo Quyen Street, An Hai Bac Ward, Son Tra District, Danang City, An Hải Bắc, Sơn Trà, Đà Nẵng, Vietnam
  • Lead Architects

    Ho Khue
  • Area

    350.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Text description provided by the architects. Children from centuries in the past until now were born and raised in the countryside without many amenities and little money. These are now successful city dwellers. They are now modern but have not forgotten the images and feeling of cement rooves, the low brick walls, and the bamboo that permeates the village. 

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

This scene has nurtured so many of today’s generation of successful people.  As the country develops and they flock to urban settings surrounded by glass, air conditioning and monotonous designs.  They become bored with the surroundings that lack emotions and feel a robotic sense of detachment.   The Office has feeling and is environmentally sustainable, as were the villages of the past.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
Section
Section
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Originally the large lot contained some old houses, white pampas grass, native bamboo shrubs, and plants that survived on the ambient conditions with little input from people.  Ho Khue Architects (ALPES) design concept was to evoke the old feeling of the village in our state of the art modern office as being part of nature.  Today’s appearance is soothing, natural, and contains many of the surrounding native plants in the structure.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Banana Trees, yellow bushes and native plants were transplanted to the first floor of the office.  There is also a water feature with slat steps at the front door with harvested plants.  The southwest exposure is built with decorative concrete with slats to keep out the hot sun and allow air flow from the ocean breezes. 

Diagram 01
Diagram 01

The rooftop is densely planted with the grasses and other plants to cool the lower floors.  This floor houses the executive office, meeting room, and large open sided lunch room with a complete kitchen. Vining flowering plants surround the open areas to create shade and beauty.  It is a professional place with natural ventilation, pleasing plantings, and comfortable environment for clients and workers.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

In order to recreate the ambience of a countryside home we used bricks that were not burnt by the kiln. The floor is made of decorative concrete tiles with a ground light grey finish. The cement roofs appear as scaffolding as was the method of construction in the countryside.  This gives depth because of its 3 dimensional structure.  A modern building with an ageless feeling.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Working in this modern office evokes feelings reminiscent of childhood and a time when life was simpler.  The air flow is fresh from the sea leading to comfortable temperature without being cold.  Today’s younger generation may have had little or no time in the countryside.  This office has brought the spirit and the heart of the rural areas to the workplace.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Ho Khue Architects
Office
Cite: "The Modern Village Office / Ho Khue Architects" 16 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886827/the-modern-village-office-ho-khue-architects/> ISSN 0719-8884
© Hiroyuki Oki

城市中的乡村办公室,将绿植加入到建筑结构中 / Ho Khue Architects