the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. GRAS arquitectos
  6. 2017
  7. Where Eagles Dare House / GRAS arquitectos

Where Eagles Dare House / GRAS arquitectos

  • 03:00 - 16 January, 2018
Where Eagles Dare House / GRAS arquitectos
Where Eagles Dare House / GRAS arquitectos, © José Hevia
© José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 13

  • Architects

  • Location

    Andratx, Spain
  • Architects in Charge

    Guillermo Reynés, Álvaro Pérez
  • Area

    1000.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Interior Design

    Sean Fitzpatrick (DIAMOND PROJECTS), Paul Brindle (ONE RESIDENCE), Don Hobson (DESIGN).
  • More Specs Less Specs
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. WHERE EAGLES DARE a house in connection to the sky. A nest in the mountain. Ethereal architecture for a new time thanks to technology. An opportunity for new materials and construction systems. The house wants to fly and leave the hill, cutting out its natural connection to the ground.

All about this project is the site: a hill top in Mallorca, an empty natural space offering dramatic topography and fabulous views. How to design a house in such a plot at the best possible location?

© José Hevia
© José Hevia

The program defined by the client demanded maximization of the 360 º panoramic views whilst keeping privacy; is it possible to expose the house to the views and keep privacy? The design strategy projects the house out of the hill as much as possible; the house “flies out” of the mountain with a dramatic cantilever; by doing this operation, the house takes distance from the street, providing privacy, and opens to the views: the valley and the sea.

The organization of the house is very simple but very effective. The house is accessed through a plaza at the back of the house, a Mediterranean plaza paved with local stone and lush vegetation. The house hides the view so a surprise effect is achieved once in the house.

© José Hevia
© José Hevia

All the view immediately opens up once entering the house, providing a full panoramic view of the valley and the sea. The are no borders between the interior and the exterior, all is a big open lounge space. The pool due to the infinity effect brings the distant sea closer to the house.

Elevations
Elevations

By projecting the first floor out as much as possible a shelter-shade opportunity is given to the ground floor, so the living areas are protected from the strong Mediterranean sun of the island. The program for the ground floor is mainly the living area, kitchen and a small TV room.

© José Hevia
© José Hevia

All house floors are connected through a central core with a glass elevator and a floating stair. The first floor is the “eagle”, the part of the house leaving the mountain and creating the dramatic unique effect of the house.

© José Hevia
© José Hevia

The bedrooms are located here, all of them with an outdoor terrace. The special location of the master bedroom is an opportunity for a full corner opening maximising the floating effect. The roof top is just a deck, what else can it be at its location. Breathtaking views for extra sitting and lounge areas.

© José Hevia
© José Hevia

The program of the basement is complementary to the house, a garage, a gym, a small Spa and guest accommodation where the basement is visible because of the slope. The glass walls of the pool create an interesting interaction and provide natural light to the basement.

© José Hevia
© José Hevia

The garden design is based on the traditional Mallorcan terracing strategy due to the extreme slope. Different levels, “Bancales” are created using the local stone. Olive trees, rosemary, lavender an other local plants are planted. Paths are created between the different levels and small plazas, terraces become great viewpoints to enjoy the views.

© José Hevia
© José Hevia

The choice of materials for the house reinforces the concept. The white krion coating at first floor provides lightness to the design, and not less important, less weight to the structure.

Ground floor is mostly glass, both windows and façade, protected from the direct sun by the cantilever of the first floor. The windows with transparent sun protected glass and the façade with ventilated frosted glass. The basement is cladded in the same stone as the mountain so it merges with the rocks.

© José Hevia
© José Hevia

The structure of the house is a big challenge. The concrete structure at the basement is the base for the steel structure of the rest of the house. The big cantilevers of the project, as already mentioned, protect from the direct sun, so does the design of the fins at first floor, all that combined with the position of the house at the top of the hill makes the house extremely efficient in summer, providing shade and cross ventilation. The house is also built with the highest sustainable standards: passive insulation, ventilated facades and full reusage of rain water and grey waters for irrigation purposes.

© José Hevia
© José Hevia

View the complete gallery

About this office
GRAS arquitectos
Office
Cite: "Where Eagles Dare House / GRAS arquitectos" 16 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886762/where-eagles-dare-house-gras-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© José Hevia

“雄鹰”住宅 / GRAS arquitectos