the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Ecuador
  5. Ruptura Morlaca Arquitectura
  6. 2017
  7. Gravitational Indifference / Ruptura Morlaca Arquitectura

Gravitational Indifference / Ruptura Morlaca Arquitectura

  • 09:00 - 15 January, 2018
Gravitational Indifference / Ruptura Morlaca Arquitectura
Gravitational Indifference / Ruptura Morlaca Arquitectura, © Ruptura Morlaca
© Ruptura Morlaca

© Ruptura Morlaca © Ruptura Morlaca © Ruptura Morlaca © Ruptura Morlaca + 27

© Ruptura Morlaca
© Ruptura Morlaca

Text description provided by the architects. The desire to live of the users on a serene, silent, vast, spacious and full of trees, where nature is able to show its greatness, has led them to identify a place in the sector of Ricaurte in Cuenca-Ecuador, a almost intact site that in the mornings is stripped of a mist characteristic of the mountains of the area that floats on the sloping territory managing to guide the gaze to the top of the trees, mountains and clouds.

© Ruptura Morlaca
© Ruptura Morlaca
Site Plan / Roof Plan
Site Plan / Roof Plan
© Ruptura Morlaca
© Ruptura Morlaca

Working with the natural slope of the site allows us to observe architecture as a landscape and buildings as their mountains, which would generate an artificial territory that adapts to the topography, manipulating as a scenario a landscape within another to obtain a new geography that rises when moving between the treetops, building geography more than architecture.

© Ruptura Morlaca
© Ruptura Morlaca

This artificial geography allows the social areas to approach the trees to enjoy the visual, wind and shade of the morning, likewise, these are supported in the private areas of the house, concentrating on a mass to avoid radiation direct sunlight in the afternoon and conserve heat for the cold of the night, all these spaces on platforms are unified to a promenade that follows the silhouette of the topography in a place of shadows, exposing itself to the height of the trees and disconnecting from a domestic scale; ending its journey in a plain that brings you closer to touching the treetops in a space that takes you away from the daily, allowing you to contemplate the natural cycle and find yourself as you move through the platforms and gardens, translating into stones and plants.

Axonometric View
Axonometric View
© Ruptura Morlaca
© Ruptura Morlaca

In the way of appropriating the territory by "not touching the ground" and not affecting the scale of the place, we want the element to appear at the minimum height of the trees, eliminating all verticality so as not to cover the horizon, in the same way, the private spaces are closed to avoid the incidence of the sun and the user can obtain the peculiarity of observing and not being seen, of granting privacy to hide the person who inhabits, allowing him a life that is profoundly free regardless of all moral and social vigilance.

© Ruptura Morlaca
© Ruptura Morlaca
© Ruptura Morlaca
© Ruptura Morlaca

What should be the first impression of the subject with the matter?

Upon arriving at the site invaded by a haze that for centuries has been floating in the imaginary of dreams, where the only private space is the mind, it exposes thought to endow the concentrated mass of security and energy efficiency in one piece. suspended weightless like a cloud over that serene landscape, where however, the stone is remarkably heavy and typically anchored to the ground, cut out to generate a colorful threshold like the skirts of the “Cholas Cuencanas” that incites you to reach beyond that concrete natural scenario in a material capable of resisting and adapting to the passage of time, endowing it with timelessness since it was always floating in that place within the thought and desire that will allow levitating matter, possessing even of mass, but no longer of terrestrial gravity elevating you to the world of Dreams.

© Ruptura Morlaca
© Ruptura Morlaca

Coming to create an image no longer of lightness but of levitated matter, of gravitational indifference.

© Ruptura Morlaca
© Ruptura Morlaca

View the complete gallery

About this office
Ruptura Morlaca Arquitectura
Office
Cite: "Gravitational Indifference / Ruptura Morlaca Arquitectura" [Indiferencia Gravitatoria / Ruptura Morlaca Arquitectura] 15 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886690/gravitational-indifference-ruptura-morlaca-arquitectura/> ISSN 0719-8884
© Ruptura Morlaca

‘离地’小屋,尽最大可能保留山峦原形 / Ruptura Morlaca Arquitectura