the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. FBM Architecture | Interior Design
  6. 2017
  7. House in Scotch Cove / FBM Architecture | Interior Design

House in Scotch Cove / FBM Architecture | Interior Design

  • 13:00 - 6 January, 2018
House in Scotch Cove / FBM Architecture | Interior Design
House in Scotch Cove / FBM Architecture | Interior Design, © Julian Parkinson
© Julian Parkinson

© Julian Parkinson © Julian Parkinson © Julian Parkinson © Julian Parkinson + 13

  • Interiors Designers

  • Location

    East Chester, Canada
  • Lead Architect

    Susan Fitzgerald
  • Design Team

    Susan Fitzgerald, Matt Davis, Shawn Doyle, Alicia Gilmore, Kaitlyn Labrecque, Danny Goodz
  • Area

    2560.0 ft2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Structural Engineering

    Campbell Comeau Engineering Limited
  • Mechanical Engineering

    CBCL Ltd.
  • Electrical Engineering

    CBCL Ltd.
  • Landscape Architect

    Vollick McKee Petersmann & Associates Ltd.
  • Interior Design

    FBM Architecture • Interior Design
  • Construction Manager

    Brainard Fitzgerald for B D Stevens
  • More Specs Less Specs
© Julian Parkinson
© Julian Parkinson

Text description provided by the architects. Designed for an active couple in their seventies that will never retire, and their extended grown-up family, this house embraces living well while ageing in place. It subscribes to timeless ideals about making good architecture. It is responsive to sitting for placemaking while emphasizing light and views. It creates spatial richness within a modest program and budget. The structure is used as an organizer of shelter and space. The architecture combines materials that are climatically and culturally responsive. Consisting of the main house and an outbuilding containing a dwelling and a workshop, the project understands work, of many types, as an integral part of living.

Section and Situation Plan
Section and Situation Plan

The program of the main house includes two bedrooms; a living space that is a changing gallery that celebrates family artists; space for gathering and games; a kitchen where cooking and canning are multi-generational activities; a large dining area for family celebrations; and a sewing room for elaborate crafts.  Centred around evolving family activities the home supports an everyday culture that evokes what is best for daily life. Lightly sited within a meadow in Scotch Cove in East Chester, Nova Scotia at the edge of the ocean, the dwelling frames the spectacular views of Graves Island and the Tancooks. In conjunction with the out-building, a sheltered forecourt is formed for parking cars, washer toss, and croquet.

© Julian Parkinson
© Julian Parkinson

Within the out-building, the second-story dwelling space peeks above the house’s vegetated and metal roofs to ocean views. Multiple elements within the house extend dwelling out into the bucolic ocean landscape. The interior concrete floors reach outside to create an at-grade patio complete with kitchen herb garden. The roof and cedar soffit float above a clerestory with continuous views of the sky around the home, important to the sailors in the family. The stone element, housing the indoor and outdoor fireplace, slides out of the façade to create interior and exterior sitting areas. The laminated timber structure marches through the building and across the site shaping the spaces under it to form a covered barbequing area to the south of the home.

© Julian Parkinson
© Julian Parkinson
Floor Plans
Floor Plans
© Julian Parkinson
© Julian Parkinson

Sustainability is an integral part of the project as an evolving container for the living and by prioritizing local materials and trades. Environmentally, the building has overhangs to calibrate solar gain. Thermal mass within the concrete floors absorbs winter sun for passive heat. The triple glazing and increased insulation enhance the thermal envelope. While the narrow cross section and high and low operators increase ventilation from ocean breezes. The collaborative relationship among architect, client, and builder facilitated the entire process. Founded upon shared values that included: siting the building together to enhance views and minimize earth disturbance; understanding the intimacy between craft, materials, and details; and a respect for budget and schedule. Mediating between traditional materials and modernity, the home celebrates placemaking and everyday Nova Scotian culture, evoking what is best about family and daily life.

© Julian Parkinson
© Julian Parkinson

View the complete gallery

About this office
FBM Architecture | Interior Design
Office
Cite: "House in Scotch Cove / FBM Architecture | Interior Design" 06 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886581/house-in-scotch-cove-fbm-architecture-interior-design/> ISSN 0719-8884