the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. China
  5. B.L.U.E. Architecture Studio
  6. 2017
  7. Historic House Renovation in Suzhou / B.L.U.E. Architecture Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Historic House Renovation in Suzhou / B.L.U.E. Architecture Studio

  • 05:00 - 7 January, 2018
Historic House Renovation in Suzhou / B.L.U.E. Architecture Studio
Historic House Renovation in Suzhou / B.L.U.E. Architecture Studio, © Eiichi Kano
© Eiichi Kano

© Eiichi Kano © Eiichi Kano © Eiichi Kano © Eiichi Kano + 37

  • Architects

  • Location

    No29 Jinli Road , Gu Su District, Suzhou, China
  • Lead Architectus

    Shuhei Aoyama, Yoko Fujii, Lingzi Liu, Liman Wei, Shiting Zhang, Guang Yang
  • Area

    2500.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

Text description provided by the architects. Located in the core of the historic town of Suzhou, China, the site covers about 2,500 sqm, once was the residence of family Bei. The traditional Chinese garden consists of four ancient wooden structure architectures with courtyards built in the Qing Dynasty, dating back over a hundred year of history, and other four buildings built in the 90s of concrete structure. The renovation project aims to transform the historical house into a modern apartment.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano
© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

For the renovation of the four old houses, all the original wooden structure is preserved with simple reinforcement and restoration. Since the lack of maintenance, the building status no longer suits modern lifestyles, the main focus is to resolve functions that can meet the needs of modern daily life, such as air conditioning, heating system, shower room etc. The red paint from the original wood structure is removed and changes to black paint using the traditional lacquer process, together with natural wood frame of the windows and doors, reflect the beauty and elegance of the old architecture. Materials with natural textures such as stones, walnut wood are used for the interior space, setting a simple and natural tone.

Axonometric
Axonometric

For the renovation of the concrete structure buildings, the design goes for a more relaxed and modern atmosphere using pure and minimalist language. Comparing to the old houses, materials with lighter color are used such as oak wood and light grey terrazzo floor. By boldly introducing the modern design into the historic garden, the juxtaposition of old and new shows an interesting dialogue between the tradition and the modern lifestyle. 

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

The main theme of the design is to inherit the spirit of the historic house not just by preserving and restoring its appearance but most importantly by recreating its spatial experience. Even though the house is to be transformed into a modern apartment, we do not want it to be separated into several isolated rooms, in fact, more than half of the space is used as public space, such as shared kitchen, shared study room, art galley, public bars and spa… Apart from the private room, the guests will also have the whole garden as the extensions of their home where they can communicate with the others. The definition of home have been expanded both in terms of concept and space.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano
© Eiichi Kano
© Eiichi Kano
© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

The renovation of courtyard is another focus of the design. For the rooms had no courtyard in the original plan, we also set a space used as a garden or terrace, the open relationship between the courtyard and the interior diffusing the boundary between the indoor and outdoor space and at the same time achieved the transition from public to private.

The design of the courtyard at the entrance also takes inspiration from the classical garden which seeks to recreate natural landscapes in miniature, we transformed the original parking lot into a modern waterscape courtyard with a sunken seating area in the middle of the water, bringing people closer to the nature and creating a unique view and experience.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano
© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

The house renovation project is an experiment and exploration of urban regeneration of historic area, by introducing new and high-quality lifestyle into the old architectures, offers an opportunity for the historic town to revive under the modern context.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Historic House Renovation in Suzhou / B.L.U.E. Architecture Studio" 07 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886553/historic-house-renovation-in-suzhou-blue-architecture-studio/> ISSN 0719-8884
© Eiichi Kano

苏州有熊文旅公寓 / B.L.U.E.建筑设计事务所