the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Apparte Studio
  6. 2017
  7. Curtain Cottage / Apparte Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Curtain Cottage / Apparte Studio

  • 20:00 - 3 January, 2018
Curtain Cottage / Apparte Studio
Curtain Cottage / Apparte Studio, Courtyard by day. Image © Daniel Aulsebrook
Courtyard by day. Image © Daniel Aulsebrook

Bedroom. Image © Daniel Aulsebrook Coutyard at Night. Image © Daniel Aulsebrook Living room. Image © Daniel Aulsebrook Dining. Image © Daniel Aulsebrook + 33

    Dining. Image © Daniel Aulsebrook
    Dining. Image © Daniel Aulsebrook

    Text description provided by the architects. A cramped, dark and damp Victorian cottage is transformed into a light-filled, flowing and uplifting home, while referencing original features of the house. The project is unique in that the architect was also its builder and joiner, so this provided the opportunity to test out ambitious ideas and their consequence during construction. One of the special aspects about this project is the play of contrasts between the modest facade and what lies inside. Like a veil of camouflage, the front gives nothing away of its contents and remains perfectly anonymous.

    Facade. Image © Daniel Aulsebrook
    Facade. Image © Daniel Aulsebrook

    Brief
    This was an investment project for the studio so we set a hypothetical brief as follows. How might a professional couple live comfortably inside a formerly tight and dingy Victorian of 60m2? To add to the challenge, an extension was out of the question due to budget constraints, so all changes had to be made inside the existing envelope.

    Coutyard at Night. Image © Daniel Aulsebrook
    Coutyard at Night. Image © Daniel Aulsebrook

    Plan
    We felt a couple would only need one dedicated bedroom so the front room could be incorporated into the hallway and become a flexible and open living space. On the occasion that guests stay over, a curtain can be pulled across to '  wall'   off a spare room.

    Floor Plan
    Floor Plan

    The kitchen was reconfigured to include a generous island for ease of circulation and encourage shared cooking. The dining area extends out from the island bench and provides a seamless transition to the courtyard.

    Kitchen. Image © Daniel Aulsebrook
    Kitchen. Image © Daniel Aulsebrook

    Section
    While we couldn'  t increase the square meterage of the house, we could add to the volume and feeling of space. We did this by lifting the ceiling to the line of the original rafters which created the opportunity to light the house indirectly by placing LED strips atop the newly exposed ceiling joists. In addition, a little quirk can be seen on the brick wall in the kitchen, where we punched a hole through at the top to add a further connection between front and back, while also providing an access point to the attic floor.

    Living room. Image © Daniel Aulsebrook
    Living room. Image © Daniel Aulsebrook

    This connection can be felt when the light from LED'  s running around the bedroom perimeter are switched on. Light There are no downlights in this project and the entire house is lit indirectly with energy efficient LED strip lights shining up at the ceiling and reflecting back a comfortable warm glow.

    After / Section
    After / Section

    Where task lights were needed in the kitchen and bathroom, we made custom linear pendants which complement the linear theme of the house. In the bedroom we flipped this pendant upside down to create an uplight which provides a softly lit ceiling perfect for making the transition into night. In the bathroom there are a number of lighting options.

    Living room. Image © Daniel Aulsebrook
    Living room. Image © Daniel Aulsebrook

    During the day natural light shines down the rear wall where a skylight was cut-out over the shower. After dark, aside from the custom pendant, the shower screen can be lit, which has been fitted with an LED strip along its top edge and provides just enough light to use the bathroom in the middle of the night.

    Kitchen. Image © Daniel Aulsebrook
    Kitchen. Image © Daniel Aulsebrook

    White translucent multi cell polycarbonate has been fitted to the entire roof section covering the dining area, providing enough natural light to illuminate the back half of the house well after the neighbours have turned on their lights.

    Coutyard. Image © Daniel Aulsebrook
    Coutyard. Image © Daniel Aulsebrook
    Cite: "Curtain Cottage / Apparte Studio" 03 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886465/curtain-cottage-apparte-studio/> ISSN 0719-8884
    Courtyard by day. Image © Daniel Aulsebrook

    Curtain Cottage,直线式灯光流转的英伦式小屋 / Apparte Studio