the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Architecture
  4. South Korea
  5. Hyunjoon Yoo Architects
  6. 2009
  7. Green Weaving Club House / Hyunjoon Yoo Architects

Green Weaving Club House / Hyunjoon Yoo Architects

  • 01:00 - 13 November, 2010
Green Weaving Club House / Hyunjoon Yoo Architects
Green Weaving Club House / Hyunjoon Yoo Architects, © Seunghoon Yum
© Seunghoon Yum

© Seunghoon Yum © Seunghoon Yum © Seunghoon Yum © Seunghoon Yum + 21

  • Architects

  • Location

    Jangseong-gun, Jeollanam-do, South Korea
  • Architects

    Hyunjoon Yoo Architects
  • Collaborators

    Sun Planning Architectural Office, Euleem, Eugeen Construction Co. Ltd.
  • Client

    Eugeen Group
  • Area

    5670.12 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

Text description provided by the architects. Golf and Club House

Golf is a sport that makes people who usually ride on cars and walk on sidewalks or asphalts return to nature and be united with it. In particular, a club house is space where people talk, eat, change clothes, or take a bath in a tub while viewing the nature. The club house provides people who live dry lives in modern times with Utopia-like space before Industrial Revolution.

© Seunghoon Yum
© Seunghoon Yum

Site

A long and narrow land was a limitation in designing a club house of this country club. If the necessary rooms are built in a line, a long building over 100 meters which is like the Great Wall of China will cut the golf course in half. To solve the problem, the building was built as short as possible, and cut from here and there so that it looks as if green zones go through the building in between. The building is a straight line from the entrance where people leave their golf bags to the lobby, locker, and finally spa room where privacy is needed most. As the nature penetrates between the rooms, people continually communicate with the nature when they move according to the moving sequence.

© Seunghoon Yum
© Seunghoon Yum

Interweaving with Nature

This club house was intended to look as if the land was interwoven like bamboo strips interwoven to make bamboo ware. The rooms were designed to look as if being inserted in between the fabric made of warp threads and fillings. The walls were covered with Pachysandra terminalis and ivy to express the feeling of a lifted land. The afforested walls also become an environment-friendly factor that raises energy efficiency of the building.

© Seunghoon Yum
© Seunghoon Yum

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Hyunjoon Yoo Architects
Office
Cite: "Green Weaving Club House / Hyunjoon Yoo Architects" 13 Nov 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/88641/green-weaving-club-house-hyunjoon-yoo-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments