the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Slovakia
  5. Atrium Architekti
  6. 2017
  7. Mill Humenné / Atrium Architekti

Mill Humenné / Atrium Architekti

  • 05:00 - 2 January, 2018
Mill Humenné / Atrium Architekti
Mill Humenné / Atrium Architekti, © Martin Pitoňák
© Martin Pitoňák

© Martin Pitoňák © Martin Pitoňák © Martin Pitoňák © Martin Pitoňák + 38

  • Other Participants

    Dušan Burák, Matúš Gomolčák, Marek Ganz, Marek Bakalár, Marek Dubiel, Tomáš Eisner
  • More Specs Less Specs
© Martin Pitoňák
© Martin Pitoňák

Text description provided by the architects. The dilapidated object of the old non-functional mill was given a new face, according to a project from Atrium Architekti studio. A new feature comes with her hand. The building was awarded the National Architecture Prize - the Dušan Jurkovič Prize 2017. Logically, the flats have supplemented the existing structure of solitary family houses and the medium-high ossampler building of residential buildings near the nearby elementary school. The street line, as well as the distance to the neighbouring land, are given by the existing buildings. Local service communications from the north side lead the site. The terrain of the building site is considered south by a slight decline. An object with a rectangular plan is located in its northern part.

© Martin Pitoňák
© Martin Pitoňák
Elevation and Floor Plan
Elevation and Floor Plan
© Martin Pitoňák
© Martin Pitoňák

On the ground floor, there will be two apartments with access to private gardens separated from the surrounding green hedge. Among the apartments, there is a boiler room and common areas with cellars. On the second and third floors, there are three apartments. On the fourth floor are three maisonette apartments, the upper, 5th floor of which has two outbuildings on the open terrace. The roof is designed as a tin-zinc titanium with slots on open terraces. It is to be said that anything in the place of a broken-down building would be better. New apartments, however, have the potential to truly and truly revive the building. To the investor's point of view, he also did not use the popular formula: the old burst and rebuild and modern.

© Martin Pitoňák
© Martin Pitoňák
Sections
Sections
© Martin Pitoňák
© Martin Pitoňák

Architects did not miss the original volume and interior layout. They do not try to completely overlap it and rework it; their intervention, however, involves the former mill in the new facade and represents a new arrangement of holes, but there is still a hint that it is not a new building. The interventions can be compared to a clean and uncompromising cut that will allow rapid and effective treatment. Simple windows and tent roof in the slope that refers to the original shape of the roof are reminiscent of the original fill of the object. The design works with titanium zinc roofing. Sure, it is not the cheapest idea, but any other material would taste refined reconstruction either from a functionally functional point of view (in the case of titanium substitution for a cheaper coloured sheet) or aesthetic (any other cover).

© Martin Pitoňák
© Martin Pitoňák

Balconies in the form of sloping drawers and the old-fashioned element of the gallery give the project a joke and smut. The use of hook could be considered as another reference to the production past. However, the shape of the pavlax itself and the vertical communications, which are without barriers admitted to the exterior as a new element added, are purely contemporary, almost timeless. The playfulness and ease of input reveal even the inevitable accentuation of the input by pulling one panel out of the treble, replacing it with a transparent glass railing. On a monochromatic palette with white plaster and grey metallic elements, the agate wood on the extended balconies and outdoor applications and interiors blended.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Mill Humenné / Atrium Architekti" 02 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886368/mill-humenne-atrium-architekti/> ISSN 0719-8884