Jungalow House / Neogenesis+Studi0261

Jungalow House / Neogenesis+Studi0261

© Ishita Sitwala | The Fishy Project© Ishita Sitwala | The Fishy Project© Ishita Sitwala | The Fishy Project© Ishita Sitwala | The Fishy Project+ 25

Surat, India
  • Lead Architects:Chinmay Laiwala, Jigar Asarawala, Tarika Asarawala
  • Design Team:Gopal Suthar, Umesh Anghan
  • Structural Engineer:Mahendrasinh B Solanki
  • Contractor:Munnabhai
  • City:Surat
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© Ishita Sitwala | The Fishy Project
© Ishita Sitwala | The Fishy Project

Text description provided by the architects. The project aims at creating an economically modest built form for an agriculturist and his family. Abstraction of urban farming could be seen in both exterior and interior spaces. The design uses the natural light and the built form to its advantage. The site abuts access way on the south and other two sides by adjoining structures. Its location is peculiar as the site is located on the city fringes.

© Ishita Sitwala | The Fishy Project
© Ishita Sitwala | The Fishy Project

The surrounding dwelling unit comprises of peculiar semi-urban row houses. South facade has the main entrance and is flanked by a series of balconies and stepped terrace on each floor. Activities are distributed on various levels- semi-private spaces on the ground floor while private spaces on upper floors. The heart of the structure is the double height courtyard which is embellished with creepers and climbers. The green curtain cuts the direct entry of west sunlight inside the house and creates a buffer.

© Ishita Sitwala | The Fishy Project
© Ishita Sitwala | The Fishy Project
Longitudinal Section
Longitudinal Section
© Ishita Sitwala | The Fishy Project
© Ishita Sitwala | The Fishy Project

The view from the spaces offers a glance of a voluminous courtyard. The shape of the temple is evolved from the form of Shikharaa feature of Hindu temple architecture. Temple with triple height factor acts as a wind tunnel with a mechanical exhaust fan. Circular windows in the bedroom, out looking the landscape serves as a natural picture frame. The basic building materials are kept in its natural form and texture to comprehend the naturality of flora.

© Ishita Sitwala | The Fishy Project
© Ishita Sitwala | The Fishy Project

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Jungalow House / Neogenesis+Studi0261" 03 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886366/jungalow-house-neogenesis-plus-studi0261> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.