the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. YCL studio
  6. 2017
  7. Brickwall / YCL studio

Brickwall / YCL studio

  • 05:00 - 29 December, 2017
Brickwall / YCL studio
Brickwall / YCL studio, © Andrius Stepankevičius
© Andrius Stepankevičius

© Andrius Stepankevičius © Andrius Stepankevičius © Andrius Stepankevičius © Andrius Stepankevičius + 45

  • Architects

  • Location

    Woluwe-Saint-Pierre, Belgium
  • Architects in Charge

    Tomas Umbrasas, Aidas Barzda, Tautvydas Vileikis
  • Area

    204.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Collaborators

    YCL decoration (interior construction works), YCL furniture (custom made furniture).
  • More Specs Less Specs
© Andrius Stepankevičius
© Andrius Stepankevičius

Text description provided by the architects. In 1976 architects Jean and Veronique Boland-Springal designed and built a row house for themselves in the sleeping quarters in Brussels. Even though owners changed several times and the building went through several maintenances, main spaces and architecture stayed the same. The dwelling is organized into 6 levels, which creates compelling spaces, engaging perspectives and connects street and inner-courtyard on different levels. Building framework is from monolithic concrete columns and slabs and is compressed in a 5m gap between masonry brick walls. Bay windows with an open concrete structure framework are duplicated in the interior spaces. Meanwhile, the captured representation was oppressing – everything was painted in various colors and enclosed with diverse materials, which were physically and morally worn out.

© Andrius Stepankevičius
© Andrius Stepankevičius

In the interior project, we attempted to emphasize main values of the building – existing spaces, concrete structure and warm of the masonry bricks. Firstly, the whole area was cleared up of unnecessary partitions, doors, massive furnace, even the courtyard was purged off from old brushwood. Since deep spaces lack natural light, we solved it with a help of white surfaces, transparent partitions and railings. Consequently, variant level space between living and dining rooms becomes more solid and continuous. Guest toilet gets the natural light through the transparent glass block partition, while master cloakroom - from an opening in the wall. Masonry bricks, which are inherent for Brussels, were polished and displayed at one side of the dwelling. Wall’s rough texture and warm color unexpectedly mediates and moderately highlights main spaces. Concrete structures are exposed on the white surfaces. Beams of various forms, columns, bay windows are sanded from paint and become an active participant in the interior space. Furthermore, all furniture, doors and partitions are tied to these elements. Reinforced concrete, together with masonry bricks becomes a peculiar heritage (even from 70’s) on the background of new surfaces materials, for this reason, we tried to avoid the abundance of them. Basically, these are lush playful-patterned parquet, subtle grey tiles in the basement, utility rooms and white painted surfaces. The airy mood is livened up by camouflage green color, which appears on different furniture and surfaces, as well as new black/white heaters harmonized to dwelling’s epoch times.

Section
Section
Floor Plans
Floor Plans

For now, the building continues to exist side-by-side with the new growing family, so eventually the interior will be filled in with designed inside/ outside furniture, additional lightning and courtyard will lush with new greenery.

© Andrius Stepankevičius
© Andrius Stepankevičius

View the complete gallery

Cite: "Brickwall / YCL studio" 29 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886264/brickwall-ycl-studio/> ISSN 0719-8884