the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Italy
  5. PERUZZO Architettura
  6. 2017
  7. Residence Zeta / PERUZZO Architettura

Residence Zeta / PERUZZO Architettura

  • 03:00 - 1 January, 2018
Residence Zeta / PERUZZO Architettura
Residence Zeta / PERUZZO Architettura, © Marco Zanta
© Marco Zanta

© Marco Zanta © Marco Zanta © Marco Zanta © Marco Zanta + 57

  • Architects

  • Location

    31057 Lanzago TV, Italy
  • Architect in Charge

    Stefano Peruzzo, Simone Peruzzo
  • Area

    934.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Marco Zanta
© Marco Zanta

Text description provided by the architects. This project is located in a lot outside the edge of Treviso city center, in place of a crumbling and obsolete residential building with three units. The building is surrounded by many properties of low and medium housing density.

© Marco Zanta
© Marco Zanta

Starting point of the project was the client desire of upgrading and redeveloping the area to obtain a great investment property.

The demolition of existing structure was necessary to realize a building in line with current standards in terms of regulations and quality.

© Marco Zanta
© Marco Zanta

The available volume and norms of urban planning allowed an increase of volume that permitted to accommodate six residential units.

© Marco Zanta
© Marco Zanta

Architect's greater challenge was permitting an high living comfort to residents despite of the higher living density. In alignment with this approach, the doubling of building volume was developed together with the doubling of outside spaces, by reinterpreting the theme of residential collective housing.

1st Floor Plan
1st Floor Plan

To achieve this interpretation, each apartment has been designed with outside open spaces of high quality, creating "outside rooms" that amplify the perception of space, shading the boundary between interior and exterior that is typical of the collective housing.

© Marco Zanta
© Marco Zanta

The desired effect is having homes with a private open space, as for single or semi-detached properties, even if in an apartment building. The intervention aims to be a positive regeneration for the city and for the environment, by allowing a greater urban density and at the same saving soil occupation, increasing energy efficiency and ensuring urban quality.

© Marco Zanta
© Marco Zanta

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Residence Zeta / PERUZZO Architettura" 01 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886261/residence-zeta-peruzzo-architettura/> ISSN 0719-8884
© Marco Zanta

集合住宅 Zeta,以直线折叠形态突破传统 / PERUZZO Architettura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.