the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. France
  5. Ateliers 2/3/4/
  6. 2017
  7. Ampère e+: Refurbishment of Sogeprom Headquarters / Ateliers 2/3/4/

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Ampère e+: Refurbishment of Sogeprom Headquarters / Ateliers 2/3/4/

  • 05:00 - 27 December, 2017
Ampère e+: Refurbishment of Sogeprom Headquarters / Ateliers 2/3/4/
Ampère e+: Refurbishment of Sogeprom Headquarters / Ateliers 2/3/4/, © Charly Broyez
© Charly Broyez

© Charly Broyez © Charly Broyez © Charly Broyez © Charly Broyez + 42

  • Architects

  • Location

    34-40 Rue Henri Regnault, 92400 Courbevoie, France
  • Team

    Jean Mas, Architect Partner, Fabienne Garrigues, Réda Mazouz and Agate Mordka (project directors), Manuel Afsar, Orion Anglade, Gabriel Garcia, Alice Heaney, Olivier Jacques, Adrien Petit
  • Area

    15000.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Engeering

    INEX, SCYNA4, ARCORA, ETAMINE, PEUTZ, GVI,Infra Services
  • Constructor

    SICRA, Goyer, Tenzini
  • Client

    SOGEPROM
  • Investor

    PRIMONIAL
  • More Specs Less Specs
© Charly Broyez
© Charly Broyez

Text description provided by the architects. The present building is showing off a typical facade of the eighties office towers’ architecture, with a less satisfying relationship with the soil, a heightened repeat of a floor standard, of a window type, with a simple and smooth façade thus a kind of autism to its own context.

Before
Before
© Charly Broyez
© Charly Broyez

The building wanted to be a tower, but it’s not. Its small length didn’t allow it to compete with its close sisters. Its location, on the fringes of La Defense’s slab, makes it belong more to the “domestic” city and its codes. Thus, he should renounce to his solitary object status.

Situation
Situation

The project is trying to rectify those miscommunications by making “Ampère e+” belong to the urban system of Courbevoie’s city, by supporting the transfer of the circular boulevard into an urban boulevard. Our task was also to shape and rank the present building, to make it comprehensible and careful to its urban context.

© Charly Broyez
© Charly Broyez

Entrench the building in the city

The building hold to the floor has been redesigned, as well as every access on the city. Lost amid towers, the building had to reinforce itself, mainly in its construction with a new planning of the ground floor, and a rebalance of the volumes between the ground floor and the minus one floor. The main entrance was also reviewed.

© Charly Broyez
© Charly Broyez

The project begins with the creation of a complementary volume in the ground floor. It’s coming to rebuild the unitary shape of isosceles right-angled triangle, which is at the basis of the composition of the volumes on the plot. This modest volume allows to unite the ground floor and cancel the introversion created by the inside corner of the square building. The building is shining on its environment.

© Charly Broyez
© Charly Broyez

The present entrance of the building is invisible from the street, it appears unreachable. A reversal of the entrance was prescribed. The new volume is welcoming a totally rethought entrance, and repositioned on the Henri Regnault street’s side to the North. The entrance is staged on public space and the building has a recovery of city life.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

In the same « city life » goal, green and plant spaces are refurbished to be visible from the street. Their uses are redefined. To the North, they accompany the entrance expansion to the minor level where the meeting pole, the cafeteria and the terrace are situated. In the east, a meticulous work on the topography allows to almost reset on an equal footing the plot and the circular boulevard. The east façade is no longer a back façade, it’s maintaining again functional and urban relationships, with a circular boulevard currently mutating.

© Charly Broyez
© Charly Broyez

Changing scale

The ground-floor facade is indented to make the bearer structure reappearing and to identify an “arisen” volume, which means the building frame. We have chosen to organize this frame according to an explicit horizontal order, that is disassembling it into three layers superimposed with 3 levels. This order cancels the sensation of an interminable stack of levels, its scale is changing. We have made the choice of this reorganization, to boost the building, to stratify it, to enhance it.

Cross Section
Cross Section

Dig in

Often isolated from the traditional office buildings typology, we have chosen to put in roughness, adopted spaces, that could lead other uses. It comes to be three dug boxes in the horizontal order settled down. They’re welcoming three hanging gardens that are on one hand, redefining the urban scale of the building, and on the other hand, introducing an intermediary scale in the building itself. The hanging gardens are becoming a symbol of the urban commitment of the building.

© Charly Broyez
© Charly Broyez

Interior double-height “lounges”, facing each of those hanging gardens and all possible associated uses, allow to make a welcomed transparency in the depth of the building and the plot.

© Charly Broyez
© Charly Broyez

The play made here on the insertion of roughness allows to organize the building “Ampère e+” by offering it diverse uses and new timescales. The creation of those hanging gardens, such as little shadowed bubbles, has allowed to make a contrast between the outside area (shadowed one) and the openly inside areas.

© Charly Broyez
© Charly Broyez

Strategy in motion

The hanging gardens are showing a little time difference between themselves, emphasizing the autonomy of the three horizontal strata.

© Charly Broyez
© Charly Broyez

This « strategy in motion » is dealing with the vibrant nature of the Circular Boulevard, and makes a subtle signal on the adjacent Belfort and Carnot’s streets.

Sections / Diagrams
Sections / Diagrams

A sequence with the sky, a new relationship with the horizon

We have chosen to take the rooftop, to requalify the relationship between the building, the sky and the horizon, to replace it in its skyline and to use this place as a unique one.

Before
Before
© Charly Broyez
© Charly Broyez

The work on the building relationship with the ground is extended with the roof, to “finish” the building. Beside the building’ small length (in relation with the surrounding towers), the terrace has a noticeable panorama on the Montmorency’s state-forest (North/East). This location allows the creation of a terrace/opened garden. Thus, the project provides the design of a mezzanine on the ninth floor, on the same level as the terrace/opened garden. This design, and its purpose, is responsible of a long-term and qualitative treatment of the visible roof from the surrounding towers. Furthermore, the technical equipment that’s needed for the functioning of the building are gathered in a technical enclosure, hedged by a privacy protection on the south side. 

© Charly Broyez
© Charly Broyez

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Ampère e+: Refurbishment of Sogeprom Headquarters / Ateliers 2/3/4/" 27 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885984/ampere-e-plus-refurbishment-of-sogeprom-headquarters-ateliers-2-3-4/> ISSN 0719-8884
© Charly Broyez

Ampère e+ 办公大厦:重塑建筑立面,加入快时代大都市 / Ateliers 2/3/4/