the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Belgium
  5. Stéphane Beel Architects
  6. 2015
  7. ‘Kanaal’ in Wijnegem / Stéphane Beel Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

‘Kanaal’ in Wijnegem / Stéphane Beel Architects

  • 03:00 - 22 December, 2017
‘Kanaal’ in Wijnegem / Stéphane Beel Architects
‘Kanaal’ in Wijnegem / Stéphane Beel Architects, © Jan Liégeois
© Jan Liégeois

© Jan Liégeois © Jan Liégeois © Jan Liégeois © Jan Liégeois + 19

  • Collaborators

    Sophie Meersseman, Line Lambrechts, Jan Van Loven, Philippe Morel, Jeroen Jonckheere
  • Structural Engineering

    Studiebureau Mouton
  • Engineering

    Botec nv
  • Energy

    EDV Engineering
  • Acoustics

    Blasco bvba
  • Client

    Idetex nv
  • More Specs Less Specs
© Jan Liégeois
© Jan Liégeois

Text description provided by the architects. A valuable, 19th-century industrial site along the Albert Canal near Antwerp (BE) is transformed into a contemporary site for mixed use. Besides workshops, museum space, offices and underground parking, the majority of the site are converted into housing units. Stéphane Beel Architects is responsible for the transformation of the silos of the old malt house, a part of the overall development project.

Model
Model

GREY SILOS
The upgrading of the grey silos is a delicate assignment. The design in question allows the existing buildings to live on/function and makes a new function possible without endangering the character of the silo complex. A strategic intervention makes it possible to create homes and guarantees the liveability of the available view and natural light. In the case of two grey silos, 31 and 28 metres of their height, respectively, are removed and replaced by a new, slender and transparent silo volume.

© Jan Liégeois
© Jan Liégeois

The six remaining silos are retained and are perforated by small openings. This intervention creates several housing units. Either three closed spaces with circular floor plans (the existing silos) and an open space with a square plan (the new silo) or six closed spaces with circular floor plans (the existing silos) and two open spaces with square floor plans (the new silo). The openness of the square space – which contains the living room – makes it possible to retain the closed, solid concrete silos. The openings in the existing silos keep to a structural logic and outline specific distant views.

Third Level Plan
Third Level Plan

By placing new, transparent silos at opposite sides and in the middle of the existing silos, the outlines and solidity of the silo complex are retained. The bottom sections of all the existing silos are kept all the way around, and on a raised platform also provide a museum space and entry to the housing units. The grey silos are separate from each other and where necessary are linked by glazed bridges. The two new silos adhere to the same logic. The vertical circulation is combined with the circulation of the adjacent white silos and is linked with the same type of bridge.

© Jan Liégeois
© Jan Liégeois

WHITE SILOS
The existing white silos are removed for technical reasons of stability and are replaced by a new housing volume on top of the existing ‘karnak’ space. The new volume is clad entirely in white or bare wood and is in clear contrast to the existing grey silos. The glazing is in silver/white reflective glass and the wood is in the same colour.

Concept Scheme
Concept Scheme

The new housing function enables the silo complex to remain in existence. In their turn, the interventions and conversions ensure the implementation of contemporary requirements in terms of comfort and safety, improve the admission of natural light into the complex and form a positive contrast to the existing construction. The appeal and appearance of the silos are thereby retained.

© Jan Liégeois
© Jan Liégeois

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Stéphane Beel Architects
Office
Cite: "‘Kanaal’ in Wijnegem / Stéphane Beel Architects" 22 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885884/kanaal-in-wijnegem-stephane-beel-architects/> ISSN 0719-8884
© Jan Liégeois

比利时 “Kanaal” 工业筒仓巧妙改造成公寓 / Stéphane Beel Architects