the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Bourgeois / Lechasseur architects
  6. 2017
  7. Villa Vingt / Bourgeois / Lechasseur architects

Villa Vingt / Bourgeois / Lechasseur architects

  • 11:00 - 21 December, 2017
Villa Vingt / Bourgeois / Lechasseur architects
Villa Vingt / Bourgeois / Lechasseur architects, © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 20

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. The Villa Vingt is anchored on a sloping site next to the ski resort Le Relais. The upper ground offers a magnificent view of the Laurentian hills and Lac-Beauport’s residential area. The project builds on the existing foundations of the client’s home in order to retain some acquired rights. The owners know the site’s qualities very well for having lived there many years. The project is inspired by the site and its accentuated relief. Level 1 acts as a base; it leans against the ground and opens up completely to the north. The upper floor seems to float above the concrete ground floor.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

The living areas are cantilevered to create unique painting-like views. The maximized fenestration offers an unobstructed view of the mountain landscape. The roof overhangs stretch over the exterior decks. The access road below ensures the privacy of living spaces despite the generous fenestration. As we approach the house, we discover the richness of the white cedar ceiling covering the upper floor. This warm material expands beneath the roofs to emphasize the continuity between the interior and exterior. Volumes and materials unite to create a distinctive entrance. The sloped roof integrates the project into its built environment in a respectful way.

© Adrien Williams
© Adrien Williams
Floor Plans
Floor Plans
© Adrien Williams
© Adrien Williams

The geometry of the volume and the choice of window positions create surprising atmospheres that change according to interior functions. The dining room’s zenithal skylight offers an elegant view of the treetops and allows indirect light to play on the cedar laths. The central concrete wall gives the project verticality. Its rough finish shows the marks left by the formwork. The staircase next to it reveals its richness through the duality of the authentic materials surrounding it, namely concrete and steel. This home creates a strong presence in the panorama. The interaction between volumes and the main façade’s horizontality is reminiscent of some California villas.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

View the complete gallery

About this office
Cite: "Villa Vingt / Bourgeois / Lechasseur architects" 21 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885815/villa-vingt-bourgeois-lechasseur-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.