We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Light Saw House / Zen Architects

Light Saw House / Zen Architects

© Derek Swalwell© Derek Swalwell© Derek Swalwell© Derek Swalwell+ 18

Melbourne, Australia
More SpecsLess Specs
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. Our Light Saw House represents a contemporary, design based solution to sustainable architecture.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Built upon an existing double fronted Edwardian weatherboard, our clients sought a local architectural response to a property they had owned for some time, but not lived in for 15 years whilst overseas.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

To accomplish the project requirements, the original house was retained, but retro-fit in such a way as to exceed current building standards. A compact extension to the rear addresses the need to bring light and warmth over the top of the existing house. The volumes created allow the compact floor plan to feel generous and in proportion to the original house while simultaneously allowing for garden views from all new rooms.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Recycled or recyclable materials are preferenced throughout. Existing external brick paving, paths and garden beds were salvaged and re-imagined internally to connect the garden to the wet areas. Key trees, retained and protected during construction, now thrive within a newly landscaped environment

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Light Saw House / Zen Architects" 21 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885808/light-saw-house-zen-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.